469. «Κιβωτός»: ένας τρελόπαπας άλλαξε τον κόσμο

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Ζηνοδώρου 3 & Καλλικλέους, Τ.Κ. 10442 – ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. & FAX: +30 210 5141935 ΤΗΛ: +30 210 5141953 e-mail: kivotos5@otenet.gr

"Picture Book", Sakai Komako

«…Ήταν το 1998 όταν νεαρός ιερέας μόλις 26 ετών διορίστηκα στον Άγιο Γεώργιο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Θέλησαν να γνωρίσω το πραγματικό ποίμνιο, να καταλάβω γιατί τα παιδιά ήταν παραβατικά, γιατί έμεναν στο δρόμο σαν αγρίμια και έμπαιναν σε συμμορίες. Ένα απόγευμα λοιπόν είδα κάποιους εφήβους να παίζουν μπάσκετ. Τους πλησίασα και έπαιξα μπάσκετ μαζί τους φορώντας το ράσο. Ήταν η αρχή του ταξιδιού…»

Έτσι περιγράφει ο πατήρ Αντώνιος την αφετηρία της Κιβωτού του Κόσμου, αυτής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Τώρα, «πατήρ Αντώνιο» δεν τον λες εύκολα, έναν νεότατο άνθρωπο, αστραφτερό στην αύρα, αντίρροπο στην αυστηρότητα του μαύρου ράσου, και αμέτοχο της θρησκειακής μελαγχολίας που μας συνήθισαν οι επαγγελματίες ιερείς των τελευταίων δεκαετιών. Επίσης δεν τη λες «Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση». Μιλάμε για ένα ανθόκηπο του εθελοντισμού, πες την αυγουστιάτικη καταγάλανη παραλία, πες την οικουμενική αγκαλιά της αυταπάρνησης, αλλά μη τη γειώνεις τόσο γραφειοκρατικά ως ΜΚΟ…

«Είχα πείσμα ότι πρέπει να γίνει κάτι στη γειτονιά. Ήταν και δική μου ευθύνη αυτό. Έπρεπε να βγάλει κάποιος το φίδι από την τρύπα…» Γεννιέται λοιπόν η «Κιβωτός του Κόσμου». Για τους περίεργους είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, αφοσιωμένος σε παιδιά υπό συνθήκες  παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς. Η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 από έναν εικοσιεξάχρονο ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για τα παιδιά αυτά της «άλλης» Αθήνας.

Adolf von Menzel, "The window", Germany (1815-1905)

Τι είναι τελικά η Κιβωτός και πώς από ένα απλό όραμα κατάφερε να φιλοξενεί σήμερα πάνω από 400 οικογένειες και να αξιοποιεί τουλάχιστον 500 εθελοντές. «Η Κιβωτός του Κόσμου μετράει σήμερα σχεδόν 13 χρόνια δράσης. Ξεκίνησε από το καφενείο της ενορίας του Αγ. Γεωργίου στον Κολωνό όπου στεγάζονταν οι οικογένειες τις οποίες βοηθούσαμε, και τελικά ύστερα από 10 χρόνια μεταφερθήκαμε εδώ», θυμάται και συμπληρώνει: «Η Κιβωτός στεγάζει κόσμο που βρίσκεται σε ανάγκη και σε κίνδυνο, κυρίως μητέρες με παιδιά. Οι μητέρες που έρχονται εδώ είναι κυρίως από την επαρχία και μετακομίζουν στην Αθήνα για να χαθούν μέσα στην ανωνυμία της μεγαλούπολης και να κάνουν μια νέα αρχή». Αυτήν τη στιγμή στην Κιβωτό φιλοξενούνται 320 παιδιά από τη νηπιακή ηλικία, αλλά και μεγαλύτερα. «Θα μπορούσε κάλλιστα η Κιβωτός να είναι ένα μεγάλο ορφανοτροφείο, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Xαρακτηριστικό μας είναι πως προσπαθούμε να κρατήσουμε κοντά τη μητέρα με το παιδί και γι’ αυτό έχουμε τον ξενώνα» λέει ο ίδιος και εξηγεί: «Η μητέρα έχει την επιμέλεια του παιδιού, πάντα όμως με τη βοήθεια των κοινωνικών λειτουργών και των ψυχολόγων μέχρι να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Δεν θέλουμε να ιδρυματοποιήσουμε αυτά τα παιδιά και γι’ αυτό αν δεν υπάρχει ο γονιός –μιλώντας πάντα για μονογονεϊκές οικογένειες- ψάχνουμε να βρούμε και κάποιον συγγενή του ο οποίος θα μπορούσε να κάνει το παιδί να αισθανθεί πως δεν είναι μόνο του σε ένα κλειστό χώρο χωρίς κάποιο οικείο πρόσωπο. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλές οικογένειες οι οποίες ζουν στα όρια της φτώχειας και γι’ αυτό δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα στεγαστικό και πάνω από 30 καταλύματα τα οποία συντηρούμε εμείς, με τους δικούς μας πόρους, μόνο και μόνο για να κρατήσουμε τη μάνα κοντά στο παιδί και να μην το εγκαταλείψει σε κάποιο ορφανοτροφείο».

Οι άνθρωποι της Κιβωτού αναλαμβάνουν να γράψουν τα παιδιά στο σχολείο, να τα διαβάσουν, να τα ταϊσουν και να τους προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για το έργο που παράγει η Κιβωτός του Κόσμου χρειάζονται βεβαίως πολλά χρήματα, τα οποία συλλέγονται μέσα από τις προσφορές του απλού κόσμου. «Οι κρατικοί φορείς ουσιαστικά δεν βοηθούν. Ο κόσμος που μας συμπαραστέκεται όμως -και ειδικά μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο- αυξάνεται συνεχώς».

Κι ύστερα λέμε κι εμείς ότι χριστιανίζουμε, λέμε ότι  φιλανθρωπούμε, λέμε ότι νοιαζόμαστε… Όποιος μπορεί, όποιος πείθεται να στείλει ένα φιλί, όποιος δεν αυτοκτόνησε ακόμη βλέποντας ΤV, να μια φωτεινή διέξοδος αυτογνωσίας και αυθεντικής χαράς

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΣ

Advertisements
This entry was posted in ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ, ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ. Bookmark the permalink.

17 Responses to 469. «Κιβωτός»: ένας τρελόπαπας άλλαξε τον κόσμο

  1. Ο/Η ελενη φαρμακη λέει:

    μια μεγαλη αγκαλια αγαπης και στηριξης για ολα τα παιδια,ενας μεγαλος παραδεισος σε μια κοινωνια απαξιωμενη απο την πολιτεια,εργο πραγματικης αγαπης του πατερα αντωνιου.

  2. Παράθεμα: “Κιβωτός”: ένας νεαρός τρελόπαπας άλλαξε τον κόσμο… « απέραντο γαλάζιο

  3. Παράθεμα: “Κιβωτός”: ένας νεαρός τρελόπαπας άλλαξε τον κόσμο… | ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

  4. Παράθεμα: «Κιβωτός»: ένας τρελόπαπας άλλαξε τον κόσμο | Αθωνικοί Πατέρες GR

  5. Ο/Η vaso λέει:

    Η αληθεια ειναι οτι οταν ειχα παρει τηλ. για να δωσω καποια ρουχα και αλλα πραγματα των κοριτσιων μου η κυρια που απαντησε (και μαλλον απαξιωτικα θα ελεγα) ουτε λιγο ουτε πολυ μου ειπε οτι προτιμουν την οικονομικη βοηθεια…αντε βγαλε ακρη…

    • Ο/Η mickeylia λέει:

      Επειδή γνωρίζω από οργανώσεις αλληλεγγύης θα σου πω ότι τα ρούχα υπεραφθονούν κι εκείνο που έχουν ανάγκη δεν είναι αυτά που εμείς δεν έχουμε τι να κάνουμε κι επιλέγουμε να χωρίσουμε αλλά είδη όπως τρόφιμα μακράς διάρκειας ή και χρήματα για να καλύψουν ανάγκες όπως λογαριασμοί νερού και ρεύματος, είδη καθαριότητας και υγιεινής, ακόμη και αγορές ειδών όπως πλυντήριο ρούχων και χίλια δύο αλλά. Μην βγάζεις λάθος συμπεράσματα.

  6. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΑ λέει:

    ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΠΑΤΗΡ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΙΒΩΤΟΣ.ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΤΗΡ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΗΡ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΙΕΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΟΣΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΕΝΟΣ ΙΕΡΕΑ

    • Ο/Η Χ.Ο λέει:

      Μήπως οι Μακαριστοί Παπαβαγγέλης και Παπαγιώργης να κατέβουν και να κόψουν καμία γλώσσα που στάζει φαρμάκι; λέω τώρα.

  7. Παράθεμα: «Κιβωτός»: ένας τρελόπαπας άλλαξε τον κόσμο | O.O.Δ.E. - blog (OΡΘΟΔΟΞΗ ΟΜΑΔΑ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ)

  8. Παράθεμα: «Κιβωτός»: ένας τρελόπαπας άλλαξε τον κόσμο | ΟΟΔΕ Blog

  9. Παράθεμα: «Κιβωτός»: ένας τρελόπαπας άλλαξε τον κόσμο | Τι λες τώρα;

  10. Παράθεμα: «Κιβωτός»: ένας τρελόπαπας άλλαξε τον κόσμο | Maskes.gr | Εδώ πέφτουν οι μάσκες

  11. Παράθεμα: «Κιβωτός»: ένας τρελόπαπας άλλαξε τον κόσμο! | Suglonistiko

  12. Παράθεμα: Ένας νεαρός…. τρελόπαπας 26 ετών άλλαξε τον κόσμο « e-Πύλη Εκπαίδευσης

  13. Παράθεμα: «Κιβωτός»: ένας τρελόπαπας άλλαξε τον κόσμο | Αληθινές Γυναίκες

  14. Παράθεμα: O φωτεινός ιερέας που αγαπά όλα τα παιδιά του κόσμου - Share-News

  15. Παράθεμα: «Κιβωτός»: Ο τρελόπαπας που άλλαξε τον κόσμο | ViralCity.gr | Η Πόλη Των Viral!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s