433. Eva Joly, μια δικαστίνα να τους σκίσει

Detail from "Corrupt Legislation", 1896. Mural by Elihu Vedder. Lobby to Main Reading Room, Library of Congress Thomas Jefferson Building, Washington, D.C.

Η Εύα Ζολύ (Eva Joly 1943 –) υπήρξε για πολλά χρόνια το υπόδειγμα του Γάλλου αδέκαστου Δικαστή, ίνδαλμα ευθυκρισίας. Νορβηγίδα στην καταγωγή συγκρούστηκε άφοβα με τα μεγάλα καρτέλ πετρελαίου, πολιτικής διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην κεντρική Ευρώπη. Τα διάσημα αλπικά χιονδρομικά κέντρα έγιναν πολλές φορές πλυντήρια βρώμικου χρήματος, εκεί που τα χιόνι σκέπαζε κάθε μαυρίλα και πάγωνε κάθε δικαστική προσπάθεια, ώσπου το αδιέξοδο ανατέθηκε σ΄εκείνην. Η κ. Ζολύ όμως το έπιασε ανάποδα : Δεν μπορεί μια Αυστρία π.χ. των 9 εκ. πολιτών να έχει 40 εκ. τραπεζικούς λογαριασμούς ! Ο Bernard Tapie, ποδοσφαιρικός πρόεδρος της κραταιάς άλλοτε Μαρσέιγ, η τράπεζα Credit Lyonnais με τα διεφθαρμένα στελέχη της, και κυρίως η πετρελαιοβιομηχανία Elf, θα τη θυμούνται καλά, πολύ καλά…

Σήμερα είναι πια μια «Πράσινη» ευρωβουλευτής κι ίσως βρεθεί από το γαλλικό λαό αποφασιστικά ετοιμοπόλεμη να σταθεί απέναντι στο Νικολά Σαρκοζί για την επερχόμενη εκλογή στη γαλλική προεδρία του 2012.

«Δεν εγκαταλείπω τον αγώνα μου κατά της διαφθοράς» λέει. «Αυτός είναι ο λόγος που αναμείχθηκα με την πολιτική. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να αγωνιστώ κατά της διαφθοράς και υπέρ των συμφερόντων των απλών ανθρώπων προσπαθώντας να αποτρέψω την υπεξαίρεση όλων των εξουσιών κι όλου του χρήματος από την ολιγαρχία… Ζούσαμε σε ένα είδος συλλογικής αυταπάτης για το πώς είναι ο κόσμος: μας έπεισαν πως οι φτωχοί θα είναι για πάντα φτωχοί…».

Τα κόκκινα γυαλιά που αγαπά, έγιναν το σύνθημα των σε βάθος ερευνών

Μάχεται για τον έλεγχο των φορολογικών παραδείσων έως μυελού οστών, και η εμπειρία της ήδη αξιοποιείται από τις Ισλανδικές ηγεσίες για να αποδειχθεί πως έφθασε το περήφανο κράτος των Βίκιγκς να πτωχεύσει. Να βρεθούν οι υπαίτιοι της ντροπής  ενός έθνους του ασυμβίβαστου βορρά, οι βρωμιάρηδες πολιτικοί που αδράνησαν ή και κούρσεψαν τις ελπίδες των μικροκαταθετών που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους, και εν τέλει, προϋπόθεση αδιαπραγμάτευτη: οι αισχροί να πληρώσουν.

«Οι πολιτικές και επιχειρηματικές σας ελίτ ζητούν από τον κόσμο θυσίες, καταργούν κοινωνικές υπηρεσίες, απολύουν εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Γιατί οι πολιτικοί σας δεν βρίσκουν το θάρρος να αυξήσουν τους φόρους ώστε να βρουν τα λεφτά για δασκάλους, νοσοκομεία. Για μένα φορολογία ίσον πολιτισμός. Είναι η βάση του κοινωνικού σας συμβολαίου».

Τέλος Φεβρουαρίου βρισκόταν στην Αθήνα, φιλοξενούμενη των Ελλήνων Πρασίνων (που κι αν δεν τους καταλαβαίνω πάντα, δεν δικαιούμαι να του στερήσω την εύφημο μνεία για την άφιξη της λαμπρού ήθους δικαστίνας).   Από την εμπειρία  της Ισλανδίας, γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την ευημερία είναι η οικολογία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς το λαό της, η προώθηση κοινωνικά δίκαιων πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης της αλλά και η αντιμετώπιση της διαφθοράς που υπάρχει στη χώρα σας.. Για μια αλληλέγγυα Ευρώπη πρέπει να διαμορφωθεί μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η οποία να υπογραφεί εδώ συμβολικά εδώ στην Αθήνα για να υπογραμμίσουμε πως η Ελλάδα έχει μόνιμη και σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δε θέλουμε μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Αυτό είναι το σχέδιο που προτείνω ενόψει των Γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2012 και των Γερμανικών Ομοσπονδιακών εκλογών του 2013. Αυτές είναι σημαντικές αναμετρήσεις  ώστε να μπει ένα τέλος στα μέτρα που επιβάλλουν στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στην ΕΕ»

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΣ

Advertisements
This entry was posted in ΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ, ΦΩΤΟ-γραφία, ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to 433. Eva Joly, μια δικαστίνα να τους σκίσει

  1. Ο/Η romilos λέει:

    Να μας λές τέτοια γιατί τα χρειαζόμαστε, να παίρνουμε κουράγιο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s