432. «Ευελφάλεια». Πάει, θα μας τρελάνουν!

Balthus (1908-2001, France),Το διαβόητο "Guitar Lesson", Oil on canvas, 1934 Private collection. Δεν μπόρεσα να θυμηθώ κάτι πιο πρόστυχο, και να με συγχωράτε για τη λογοκρισία. Παιδεραστική εισβολή εκείνων που όφειλαν να φυλάγουν Θερμοπύλες. Επίθεση στις συνειδήσεις, άκρα ξετσιπωσιά. Το σοκαριστικό παιδόφιλο περιεχόμενο συνοδεύτηκε από την υποκριτική κραυγή του εκκεντρικού καλλιτέχνη "Τέρμα με τις υποκρισίες". Διάβολε, μήπως είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε ως κοινούς εγκληματίες όσους έκαναν τέχνη τη λεηλασία της νοημοσύνης, των ελπίδων και των δημόσιων-ιδιωτικών περιουσιών μας;

Τα παράσιτα! Μας φλόμωσαν φούμαρα. Αιμοβόρα έντομα της παλιανθρωπιάς. Ψηφίζουν νόμους οι συγκατανευσιφάγοι για τα κόμματά τους, ώστε να σκαπουλάρουν τους τόκους που οφείλουν… Και σε εμάς επιφυλάσσουν αναδρομικά μακελέματα! Χωρίς ντροπή καμία, εκείνοι που κατάντησαν το περήφανο έθνος μια παράλυτη συνωνυμία του λαδόσημου, μιλούν ακαταλαβίστικα. Ιδρύουν τάχα νέες λέξεις, εξωτικές έννοιες, μας παραπλανούν για να πιστέψουμε σε κάποια τάχα κίβδηλη αξία τους. Μπαρούφες!

«Ευελφάλεια» το εύρημα! Μια υπουργός με μία μούρη να, όλο θεωρία και διανόηση, είχε ορίσει (από το 2005 νομίζω) το συνδυασμό «ευελιξίας και ασφάλειας» που πρέπει να ξεπετσιάζει κάθε σύγχρονο εργαζόμενο, ως ψευδομετάφραση της κοσμοπολίτικης flexicurity. Ως ιδανικοί πιθηκίζοντες, καμία ευρωπαϊκή προστυχιά δεν θ’ αφήσουμε αμετάφραστη, οι μαϊμουδιές πάντα μας εξίταραν τους ξεβράκωτους, και γοητευμένοι τις βάζαμε στο life style μας οι κακομοίρηδες… Μωρέ τι σιχαμένες ελληνικούρες ειν’ τούτες,

"It Is Finished", Sir John Lavery. Irish (1856-1941

Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο (άγνωστός μοι αλλά δίκαιος γραφεύς) Άγγελος Τσέκερης το 2007 στο άρθρο του «Ευελφάλεια είσαι και φαίνεσαι»  :Πρόκειται για την γλωσσική κουτοπονηριά που περιέγραφε ο Όργουελ στο 1984: το ζήτημα για την εξουσία είναι να περιγράφει τα πάντα με θετικούς όρους, όπως ευελιξίες και ασφάλειες, ώστε να μην δίνει κανείς σημασία στο περιεχόμενό τους. Αν το σχέδιο ονομαζόταν «τελερύγγι», από το «τελειώσανε αυτά που ξέρατε» και «θα σας φάμε το λαρύγγι», θα απέδιδε ακριβέστερα αυτό περί του οποίου πρόκειται, αλλά θα είχε βγάλει τον κόσμο στους δρόμους».

Με τον όρο «ευελιξία», οι γραφειοκράτες της Eυρωπαϊκής Ένωσης εννοούν το δικαίωμα του εργοδότη να σε απασχολεί με τους χειρότερους δυνατούς όρους και να σε πετάει στο δρόμο όποτε θέλει. Αυτό υποτίθεται ότι ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη, επομένως προωθείται για το καλό της κοινωνίας. Προφανώς απευθύνονται σε αφελείς: το καλό της κοινωνίας δεν εξαρτάται από τον παραγόμενο πλούτο, αλλά από τους μηχανισμούς που τον αναδιανέμουν. Επειδή λοιπόν κανείς στα ευρωπαϊκά επιτελεία δεν ενδιαφέρεται για αναδιανομή του πλούτου, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που εννοούν στην Κομισιόν ως «ανάπτυξη» και «ανταγωνιστικότητα» είναι σε βαθύτατη σύγκρουση με αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς ως «καλό της κοινωνίας».

Από την άλλη πλευρά, ως «ασφάλεια» εννοείται εδώ το αντίθετό της, «δεν υπάρχει καμία ασφάλεια». Είναι όπως οι υποκλοπές, που καλύπτονται νομοθετικά ως «νομοσχέδιο για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών», τα μεταλλαγμένα, που προωθούνται με το νόμο «για τον έλεγχο των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας», τα δάση, που αποχαρακτηρίζονται με «ρυθμίσεις για την προστασία του εθνικού δασικού πλούτου». Για την ακρίβεια, ως «ασφάλεια» εννοούν το να δώσουν τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να τα βγάζει πέρα χωρίς βοήθεια από το κράτος, ως ελάχιστο και φτηνό αντίτιμο για την κατάργηση της κοινωνικής πολιτικής. Αυτό το αντίτιμο μάλιστα προσφέρεται υπό την μορφή επιδοτούμενων προγραμμάτων, είτε ανασφάλιστης εργασίας ή κατάρτισης, μεταφέρει δηλαδή πρόσθετους κοινωνικούς πόρους από τους δικαιούχους στον ιδιωτικό τομέα.

Ένας θεός ξέρει τι μας περιμένει ακόμα, με όλους αυτούς που μπλέξαμε τόσο άσχημα. Εντάξει ψηφίζαμε λάθος, αλλά βρε αδερφέ, τέτοια κάθειρξη που υφιστάμεθα ούτε στην κόλαση του Δάντη δεν προβλέπεται.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΣ

Advertisements
This entry was posted in Balthus and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s