403. Without a new beginning Athens is lost

Έχει σημασία να δούμε τι λένε την 10-Φεβ-2012  οι γερμανικές εφημερίδες για όσα απίστευτα συμβαίνουν στην Ελλαδίτσα μας. Έχει ενδιαφέρον μπας και αντιληφθούμε κάποτε πώς γίνεται εμείς να χρωστάμε κι εκείνοι να βιάζονται, εμείς να καιγόμαστε κι εκείνοι να φλέγονται, εμείς να τελειώνουμε κι εκείνοι να θρηνούν.

Η κεντροδεξιά εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: Το ζήτημα αν η Ελλάδα δεν σώζεται πλέον από τη χρεοκοπία, ή αν θα πρέπει να πειστεί (ή να εξωθηθεί) να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, είναι τελικά ένα μαθηματικό πρόβλημα. Άραγε, ποια επιλογή θα στοιχίσει περισσότερο στη χώρα και τους πιστωτές της ; Κανένας υπουργός Οικονομικών δεν γνωρίζει την απάντηση, κανένας οικονομολόγος δεν μπορεί να το υπολογίσει με αξιοπιστία. Η αβεβαιότητα αυτή είναι θανατηφόρα, τόσο για τις αγορές όσα και για τις χώρες, και πρέπει να τερματιστεί γρήγορα.»

Η κεντροαριστερή Süddeutsche Zeitung γράφει: Δεν υπάρχει ούτε μία μεγάλη εταιρία σήμερα  που να επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα, που σημαίνει πως ελάχιστη ελπίδα υπάρχει από τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας… Η χώρα θα χρειαστεί ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά αυτό είναι πανάκριβο και δεν γίνεται σε μια βραδυά, ωστόσο δεν υπάρχει πλέον καμία άλλη πραγματική εναλλακτική επιλογή.

Η Financial Times της Γερμανίας γράφει : Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 12% υπό το πρίσμα των νέων περικοπών, οι επενδύσεις έχουν μειωθεί 50% από το 2010 και το ποσοστό ανεργίας έχει εκτοξευθεί πάνω 20%. Η κατάσταση αυτή καταστρέφει τα θεμέλια για ανάκαμψη. Το να επιστρέψει η εγχώρια ζήτηση σε επίπεδα του 2001 δεν μπορεί να ερμηνεύεται ως διόρθωση των παλαιότερων υπερβολών. Αυτό πρέπει να λήξει βάζοντας ένα τέλος στις ακατάπαυστες απαιτήσεις της Τρόικα.

Η συντηρητική Die Welt γράφει: Οι Έλληνες δείχνουν απρόθυμοι και αδύναμοι να αποδεχθούν, χάρη της σταθερότητας του ενιαίου νομίσματος, περικοπές που φθάνουν μακράν πέραν από όσα εμείς στη Γερμανία έχουμε οποτεδήποτε βιώσει ως αυστηρά μέτρα λιτότητας… Ας μη γελιόμαστε. Είναι αληθινά αδύνατο να σωθεί η Ελλάδα έτσι. Η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη διότι είναι πολύ αδύναμη οικονομικά και οι διοικητικές της δομές ιδιαιτέρως υπαναπτυγμένες για να παρακολουθήσει τους άλλους.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει: Στο πόκερ με τους πιστωτές οι Έλληνες ενεργούν σα να είχαν έναν άσο στο μανίκι, τη χρεωκοπία που θα έφερνε αλυσιδωτές αντιδράσεις και πανικό στους επενδυτές. Όμως τα κυρίως θύματα θα ήταν οι ίδιοι… Όμως και η Τρόικα εξαπατά το κοινό. Ο στόχος να μειωθεί το έλειμμα στο 120% σε οκτώ χρόνια, αν γυρίσουμε σε όσα έλεγαν στην αρχή της κρίσης στο 2010, καταλήγει σε ένα μη βιώσιμο χρέος. Αμφότεροι ψεύδονται. Η μόνη οδός για τη «σωτηρία» της Ελλάδας είναι μια τακτική χρεωκοπία. Δίχως ένα τέτοιο νέο ξεκίνημα και μία μακράς πνοής στρατηγική ανάπτυξης, η Αθήνα είναι χαμένη.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΣ

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s