402. Τυφλοί οδηγούν Μουγγούς, P. Bruegel (144)

BRUEGEL, Pieter the Elder, "The Parable of the Blind Leading the Blind", 1568, Tempera on canvas, 86 x 154 cm, Museo Nazionale di Capodimonte, Nάπολη Ιταλία. Ο Φλαμανδός ζωγράφος τολμά με ρεαλιστικό τρόπο να αποδώσει τη βιβλική παραβολή όπου ο τυφλός Φαρισαίος οδηγεί τους τυφλούς από το σχετικό χωρίο 15:14 του Κατά Ματθαίον ευαγγελίου. Ο πρώτος από τους έξι ήδη έπεσε, ο δεύτερος παραπάτα και τρομοκρατείται, κι όλα αυτά αντιπαραβάλλονται με την σταθερή και ουρανοβλέπουσα εκκλησιά στο βάθος που συμβολίζει την δύναμη της Πίστης. Τυφλοί οι οδηγοί μας, μουγγό κι ανυποψίαστο το πόπολο που ακολουθεί

Γράφω αυτές τις λέξεις σήμερα 12-2-2012, Κυριακή του Ασώτου υιού (αμάν πια κι ο συμβολισμός…), ενόσω οι 300 βουλευτές μας δηλώνουν έτοιμοι να διαβούν τη θύρα του φρενοκομείου. Άλλοι παραιτούνται κάθιδροι, άλλοι αστοιχείωτοι θέλουν να πηδήξουν απ΄ το παράθυρο, άλλο μέσα στη μετριότητά τους καταπίνουν lexotanyl σε ντουζίνες. Άπραγοι, άβουλοι, ανίκανοι, άτολμοι, από τις ελάχιστες φορές που τους ζητείται να κάνουν κάτι ουσιαστικό, κάτι σημαντικό για εαυτούς και αλλήλους, κι αυτοί τα χρειάστηκαν όπως τα κοριτσόπουλα που πρωτοβλέπουν θρίλερ. Σαν σχολιαρούδια απειρόγαμα έχουν βάλει τα κλάματα να τους συμπονέσουμε. Οι μισοί, τηλεμαχαλόμαγκες και ψιλοτσαμπουκάδες καπνίζουν στις τουαλέτες τάχα μπροστά στο δίλημμα, κι οι άλλοι μισοί μυξοκλαίνε στις ποδιές των αρχηγών με το ολίγιστο μυαλό και το αχόρταγο μάτι στις επανεκλογές τους. Η αχρηστίλα τους βρωμά μέχρι του Ασωπού τα λύμματά (τους).

Όταν ξαναδιαβάσω τούτες τις λέξεις, θα έχουν πια ψηφίσει, θα έχουν «αποφασίσει». Αφού τα έκαναν  μαντάρα οι νυν του Βολευτηρίου και το συνάφι τους 40 χρόνια τώρα, αφού με τον ιδιοτελή αρνητισμό τους καταρράκωσαν κάθε μας εθνική περηφάνια, ήρθε η ώρα για τη μια και μεγάλη ψήφο. Κι άντε τώρα, μετά τόσο φαγοπότι –εις υγείαν τα κορόϊδα, τόση τεμπελιά και παραμύθιασμα, τόση κενή λεζάντα και ανούσιο φαίνεσθαι, τόσο πρήξιμο στο παχύ το έντερο από τα χειροφιλήματα, το ντερλίκι, το κατσιό και τις αλλαξοκωλιές, τόσο κομπλεξισμό, ωχαδερφισμό, νεποτισμό, εγωτισμό, επαρχιωτισμό και αυτοσιχασιά, να κάνουν κάτι θετικό. Κάτι που προϋποθέτει, λέμε τώρα, δυό σκέψεις σε σειρά, μια κάποια ισορροπία και ζύγισμα με νου μέσου πολίτη, πριν πεις ένα Ναι ή ένα Όχι. (ο τρικαλινός Λέγκας της ΝΔ παραιτήθηκε σήμερα-ημέρα της ψηφοφορίας,  κι ήθελα νά ‘ξερα η αντικαταστάτριά του το διάβασε το «Μνημόνιο 2» πριν ψηφίσει..;)

Η ζωή φίλοι θα συνεχιστεί, είτε έτσι είτε γιουβέτσι. Όποια κι αν είναι η απόφασή τους για τη νέα δανειακή σύμβαση, οι νεοέλληνες θα συνεχίσουμε καθημαγμένοι. Είθε λίγο περισσότερο υποψιασμένοι όταν θα ξαναφτάσουμε στο κουτί με τη σχισμή.

Ο Μπρέγκελ είναι τόσο σχολαστικός, που οι σημερινοί οφθαλμίατροι είναι σε θέση να κάνουν ικανή διάγνωση της τύφλωσης για τον καθένα τους. Όσο για τη δική μας τύφλωση η ασφαλής διάγνωση είναι μια : "Βολικός ζαμανφουτισμός"

Νομίζω –για να πάρω θέση έγκαιρα και να μη μιλώ εκ του ασφαλούς– -πως θα ψήφιζα ΟΧΙ αν ήμουν εκεί. Δεν πιστεύω στις χρεοκοπίες και τα γκρέμια, τις πείνες και τα κρυοπαγήματα. Η μισή Ελλάδα ήδη υποφέρει βάρβαρα, μαστιγωμένη απ’ το κνούτο της ανέχειας και τον άμυαλο νεοπλουτισμό που μας αποχαιρέτισε ως φιλέλλην τουρίστας. Το ΝΑΙ στο «Δανειακό Μνημόνιο Β» δεν θα λυτρώσει κανένα νεόπτωχο, ούτε που θα το νιώσει, δραχμή δεν θα δει από τις Τράπεζες, το ΕΣΠΑ, τα ξεπουλήματα των ΔΕΚΟ. Η άλλη μισή έχει κάνει τα ψευτοκουμάντα της για να τη βγάλει δήθεν μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση, κι ελπίζει πως όλο κάτι θα σκαρφιστεί για να μη την πάρει τάχα το ρέμα. Με ή Άνευ δανείου, το ρημαγμένο τοπίο δεν θα αλλάξει σε τίποτε όσο πρώτοι δεν αλλάζουμε εμείς. Τα καραγκιόζικα σκαρφίσματα, η νεοελληνική πάρτι μας κι ας χαθούν οι άλλοι, ως δόγματα ζωής τώρα να πάψουν. Ο κύκλος της ύφεσης δεν σπάει με διαγγέλματα, μόνο τα παλιόχαρτα θα μείνουν για να κρατάνε τα παιδιά μας με σιδερόμπαλλες. Μόλις εισερχόμαστε πλησίστιοι σ’ ένα τούνελ φτώχειας κι η ελπίδα είναι στη νέα γενιά, λάγαρη κι εμπνευσμένη να δώσει φιλόμοχθη το ηθικό στίγμα της ανάστασης μιας άλλης πατρίδας, εκείνης που η ανίκανη γενιά μας σκότωσε.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΣ

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s