399. Δύο δόντια και μια βέρα. Πόσα δίνεις;

Rembrandt, The Money Changer, 1627

Gerrit van Honthorst Old woman examining a coin by a lantern 1623

Τι ευτέλεια θεέ μου, πόσο ρημαδιασμένη η ελληνική κοινωνία καταρρέει δίχως άμυνες, δίχους αρμούς και ηγήτορες στην έφοδο των μαυραγοριτών! Κανείς στους προμαχώνες, ερημιά στις οπισθοφυλακές, το σώμα των μαχητών της αγοράς μας έρμαιο, να υφίσταται ακέφαλο τις ελεεινές επιθέσεις των τυχάρπαστων πειρατών της αξιοπρέπειάς μας. Αμέτρητα τα ρεσάλτα των επιτήδειων, κι οι πολιτικάντηδες των θώκων να σφυρίζουν αμέριμνα για μια κάποια πατρίδα που κανείς μας πια δεν καταλαβαίνει πώς διάολο την εννοούν. Κοπάδια οι άστεγοι, χιλιάδες τα παντάκλειστα μαγαζιά, στα πεζοδρόμια των Αθηνών δρασκελάς πάνω από τυλιγμένα με κουβερτούλα κορμιά, χωρίς να διακρίνεις αν είναι άνδρας, γυναίκα, πρόσφυγας, έλλην, γέρος, παιδί… Ένα ταπεινωμένο χέρι ξυλιασμένο απ΄το βοριά  προβάλει, κι ίσως να είναι ήδη παγωμένα νεκρός.

Albrecht Dürer, 1507, Η γριά με το πουγγί

Ξαφνικούς ελέγχους λέει η είδηση, έκανε σε 224 ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια το ΣΔΟΕ τις τελευταίες ημέρες. Τα αιμοδιψή παραμάγαζα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γειτονιά της πόλεων και στο 80% των περιπτώσεων παρανομούν βάρβαρα. Όργιο φοροκλοπών, λαθρεμπόριο χρυσού κι ασημιού, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ ορισμένα φαίνεται να σχετίζονται και με κυκλώματα της νύχτας. Τα πλιατσκατζίδικα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, οι στυγνοί εκμεταλλευτές αρπάζουν δόντια, βέρες, ξεγελούν τους ανεχείς πολίτες, κλέβουν το κράτος και βυσοδομούν ανενόχλητοι. Πρόσφατα στην Πάτρα ένα τζιπ που συμπτωματικά σταματήθηκε μετέφερε περίπου 490 κιλά ασήμι προς Γερμανία. Ου να μου χαθείτε νεόκοποι γερμανοτσολιάδες. Άλλο ανταλλακτήριο χρυσού στο Σύνταγμα, είχε ντανιάσει 155 κιλά χρυσάφι από τιμαλφή χωρίς βεβαίως κανένα φορολογικό παραστατικό.

Η τυπική ίδρυση βέβαια ενός ενεχυροδανειστηρίου έχει απλοποιηθεί πια, και θα όφειλαν οι «έμποροι» να προωθούν σε χυτήρια τις λείες τους -λειτουργούν τρία στην περιοχή του Ασπροπύργου- ενώ οι ράβδοι χρυσού που μπορεί να παραχθούν μεταπωλούνται -κατά νόμο- σε τράπεζες με βάση τις επίσημες τιμές πώλησης. Η αστυνομία το παλεύει όμως πώς να προφτάσεις τη λαίλαπα όταν πολύ καλοί πελάτες αυτών των καταστημάτων (σίγουρα κάποιοι είναι νομιμότατοι) κομψεύονται ως ποινικοί δράστες, κλέφτες, διαρρήκτες, ληστές, τα δε καταθετήρια γίνονται ασύδοτα κέντρα κλεπταποδοχής.

Jacques de Cheyn, Vanitas Still Life , 1603

Πόσο προσέτι θα ξεφτιλιζόμαστε και ως πότε θα ανεχόμαστε τα αυγά του φιδιού που πρόλαβαν κι εκκολάφθηκαν εν μια νυκτί ; Τι άλλο να περιμένουμε πριν πάρει ο απεγνωσμένος κοσμάκης την κατάσταση στα χέρια του ; Τώρα, να καλέσω κι εγώ τους υπευθύνους να αναλάβουν δράση και να πάρουν μέτρα, θα ακουστεί μάλλον σαν το πλέον μακάβριο ανέκδοτο του μήνα…

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΣ

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s