385. Η Μαρία πολεμά ακόμα στις Πλαταιές

"Τα γενέθλια της δασκάλας", 1956, έργο του αμερικανού Norman Rockwell. Ένα σχολείο που φθήνηνε πολύ, έφθιναν οι αξίες, έφθιναν και κάμποσοι από τους αγαπημένους μας δασκάλους, λίγοι πια όσοι μοιράζονται το δια βίου παράδειγμα.

Ήταν το 479 π.Χ. όταν γράφτηκε ο επίλογος των Μηδικών πολέμων. Ο ηττημένος στη ναυμαχία τη Σαλαμίνας Ξέρξης άφησε πίσω το φουκαρά το γαμπρό του, το Μαρδόνιο, μπας και καταφέρει να βρει συννενόηση με τους Αθηναίους, αλλά μάταια : οι περήφανοι πανέλληνες δεν εννοούσαν να προσκυνήσουν τ’ ασκέρια των 300.000 Περσών κι ας ήταν μόνο το 1/3 εκείνων, ίσως και το 1/10 για άλλους ιστορικούς. Από την Ελευσίνα κίνησε το κοινό των Ελλήνων με επικεφαλής το Σπαρτιάτη Παυσανία, οι Αθηναίοι δε με στρατηγό τον Αριστείδη, καμιά εικοσαριά ακόμη πόλεις έστειλαν μαχητές, κι έμελλε στις Πλαταιές να γραφεί η τελική ολόχρυση σελίδα. Τις απίθανες λεπτομέρειες της μάχης μπορείτε άριστα να τις βρείτε εδώ, είναι κομβικό όμως το σημείο όταν ο Μαρδόνιος φονεύεται και πλέον ασύντακτοι οι επιβουλείς δέχθηκαν την πανηγυρική έφοδο των παππούδων μας που τους κατανίκησαν, για τότε και για πάντα. Η πατρίδα κι όλη η σημερινή Ευρώπη ίσως, απαλλάχτηκε οριστικά από το περσικό συνάφι, και ήταν τέτοια η κοσμοϊστορικότητα της νίκης όντως, που οι Πλαταιές ξανακτίστηκαν κι η πόλη κηρύχτηκε ιερή και απαραβίαστη.

Μάλιστα στους Πλαταιείς στρατιώτες, που στον αχό της αναμέτρησης πρωταγωνίστησαν νικηφόρα, απονεμήθηκε ειδικό βραβείο ανδρείας αλλά και υψηλότατο χρηματικό έπαθλο. Τέτοια υψηλόφρονα τέκνα έβγαζε η βοιωτική γη, κι ως φαίνεται δεν παύει να γεννά καθαρόαιμα ελεύθερα πνεύματα. Όλα τούτα τα θυμήθηκα διότι έπεσα πάνω σε μία συγκλονιστική επιστολή παραίτησης που έστειλε μια δασκάλα από τη Θήβα (πλάι στις Πλαταιές) η οποία σε μερικές μόνο λέξεις κλείνει όσα θα έπρεπε η Ακαδημία Αθηνών να τα κάνει πλακάτ, να τα κρατήσουν σε «Παρουσιάστε!» γυμνόποδες οι σοφοί της χώρας, και να πάρουν τους δρόμους από την Αλεξανδρούπολη ως τα Χανιά μπας και αναδυθεί επιτέλους το φιλότιμο του λαού κι η ντροπή των χαχόλων που μας συγ-κυβερνούν.

Στην Κωνσταντινούπολη, σε πολύ μικρή απόσταση από την Αγία-Σοφία, στο χώρο του βυζαντινού ιπποδρόμου, υπάρχει ανάμεσα σε άλλα μνημεία και το κάτω μέρος του περίφημου Χάλκινου Τρίποδα των Πλαταιών, μνημείο της μέγιστης νίκης του 479 π.Χ., που κοσμούσε κάποτε το χώρο απέναντι από το μεγάλο βωμό του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών. Τρία μεγάλα φίδια σε σύμπλεγμα αποτελούσαν τη βάση του , ενώ τα κεφάλια τους συγκρατούσαν ένα λέβητα και η όλη κατασκευή ήταν επίχρυση Ο περήφανος χάλκινος «τρικάρηνος όφις» στήθηκε στο μέσον του ιπποδρόμου, εκεί που αργότερα (το 532) ξέσπασε η Στάση του «Νίκα». Εκεί λοιπόν που το άφησε ο «Μέγας» Κωνσταντίνος βρίσκεται και σήμερα το χάλκινο φίδι.

Διαβάστε σας παρακαλώ όλη την αίτηση της δασκάλας Αλιφραγκή Μαρίας και θυμηθείτε πως αν για εμάς είναι μια δίλεπτη ανάγνωση, για κείνην είναι μια ανατροπή του κόσμου της, μια εθελόθυτη ανεργία στην οδυνηρή συγκυρία, και μια θυσία διαρκείας χάριν των ιδεών προς ένα καλύτερο κόσμο. Αλιφραγκή Μαρία, να ’σαι πάντα έτσι γενναία κοπέλλα μου, δεν θα χαθείς για την πατρίδα να το ξέρεις. Οι βολευτάδες και τα προσκυνημένα κνώδαλα θα βρουν το φυσικό τους δικαστή λίαν συντόμως.

Η ίδια συμπλήρωσε σε δήλώση που κυκλοφόρησε σε blogs : «Σε όλους εσάς θέλω μόνο να πω «φέρε την εικόνα στο μυαλό σου… είναι ένα φράγμα γεμάτο νερό, με πολύ μεγάλη πίεση, και ξαφνικά το φράγμα σπάει… Γυρίζει φίλε αυτό πίσω; Φαντάσου την εικόνα! Μαζεύεται;»

Όσοι τυχόν θα διαφωνούσαν με τη Μαρία, σκεπτόμενοι να μην παραιτηθεί, να μείνει τάχα και να πολεμήσει το σύστημα από μέσα, έχω ΔΩΡΟ :  τους χαρίζεται κουκλάκι «Χρυσοχοϊδης» (διατίθεται σε μπλε και πράσινο) που δεν παραιτείται με τίποτε, πολεμά το σύστημα από μέσα, εγγύηση τριάντα χρόνια, μας σώζει και ξανασώζει και ξανασώζει .

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΣ

Advertisements
This entry was posted in ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ, ΦΩΤΟ-γραφία, ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ, ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ, Rockwell, Norman and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to 385. Η Μαρία πολεμά ακόμα στις Πλαταιές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s