350. Ι.Τσουκαλάς: Μας περιμένει πέντε γενιές τυράννια

Τσουκαλάς Ιωάννης

Σας παρακαλώ συγκρατείστε τις σκέψεις  αυτού του ανθρώπου. Δεν είναι πανικόβλητο κομματόσκυλο, δεν είναι αστρολόγος μηδέ αχυράνθρωπος, ούτε κάποια θρησκόληπτη ιντελιγκέντσια. Μιλά ευθέως για την κοινωνική κρίση σε μονιμότητα, τη στοχάζεται διάρκειας πέντε γενεών… Καμία εκατοστή χρόνια δηλαδή!!! Και την αφετηρία για το σημερινό χάλι δεν διστάζει να την αγκιστρώσει στην εποχή του Καποδίστρια

Ο καθηγητής Ι. Α. Τσουκαλάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Φυσικής από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα, στο αντικείμενο Φυσικής Στερεάς Κατάστασης (Υλικών Υψηλής Τεχνολογίας). Μετα-διδακτορικές σπουδές πραγματοποίησε στην Αγγλία (Πανεπιστήμιο Liverpool), στη Γερμανία (Πολυτεχνείο Braunschweig), στη Γαλλία (Grenoble ), στις Η.Π.Α (ΜΙΤ – Βοστώνη). Εντεταλμένος υφηγητής του ΦΜΣ του ΑΠΘ (1980), καθηγητής του Τμήματος Φυσικής (1986 – 1996) στο γνωστικό αντικείμενο Φυσική Στερεάς Καταστάσεως (Υλικά Υψηλής Τεχνολογίας).

Δημοσίευσε περισσότερες από εκατό εργασίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, καθώς και μονογραφίες και διδακτικά συγγράμματα στο επιστημονικό του πεδίο. Έδωσε πλήθος προσκεκλημένων διαλέξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και επισκέφθηκε πολλά ξένα Πανεπιστήμια στο πλαίσιο συνεργασιών ή ως επισκέπτης καθηγητής στην Ευρώπη και την Αμερική (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Η.Π.Α, Ιαπωνία).

Από το 2004 ως το 2008 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, προσωπική επιλογή του Κώστα Καραμανλή.

Είναι μέλος διεθνών και ελληνικών επιστημονικών ενώσεων και εταιρειών. Κριτής σε διεθνή περιοδικά. Επέβλεψε μεγάλο αριθμό διδακτορικών διατριβών. Μέλος εισηγητικών επιτροπών εκλογής καθηγητών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ (1984-1989) και του Τμήματος Πληροφορικής (1990-1997). Από το 1996 μετεκλήθη στο Τμήμα Πληροφορικής της ΣΘΕ στο γνωστικό πεδίο «Τεχνολογία Υλικών Πληροφορικής».

 • Μέλος του επιστημονικού Συμβουλίου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (1990-1993), του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (1998- 1999) και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1996-2000).
 • Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ (1998 – ).
 • Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ (1997 – 1998).
 • Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΑΠΘ (1995- ).
 • Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΑΠΘ.
 • Μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ (1984 – 1997, 2003 – ).
 • Εθνικός εκπρόσωπος στο Πρόγραμμα VALUE (1990 – 1993).
 • Μέλος του ΔΣ της ΑΕ «Κοινωνία της Πληροφορίας» (2001 – 2004).
 • Μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (2003 -2004).
 • Μέλος του ΔΣ του ΕΔΕΤ (2003 – 2004).
 • Επιστημονικός υπεύθυνος σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων, ευρωπαϊκής και εθνικής χρηματοδότησης.

Χαρίστε του 40 δευτερόλεπτα από τη ζωή σας, κι αναρωτηθείτε : Πώς άραγε θα εννοήσουμε εμείς οι κοινοί θνητοί το σύμπαν της μέγγενης γύρω από το λαιμό της πατρίδας, όταν τόσο λιτά και τόσο προφητικά περιγράφεται από κάποιον ασπρομάλλη που γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις, επιστήμες, πολιτικές. Και πώς θα οργανώσουμε τον αυριανό ζόφο ; Ειδικά, με βασανίζει μία σοβαρότατη παράμετρος : Κι αν ο Τσουκαλάς έχει τυχόν δίκο ;

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΣ

Advertisements
This entry was posted in ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ, ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s