334. Βόμβα στη Γερμανία

Σε πλήρη ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός του Κόμπλεντζ για την τυχόν αντιμετώπιση τραυματισμών

Καλά, τα σακκιά με την άμμο που την περιέβαλαν ήταν μόνον για το ελάχιστο πρώτο κύμα όσων θα προκαλούσε η έκρηξη που αποφεύχθηκε

Ήταν η πλέον γενικευμένη εκκένωση πληθυσμού μεταπολεμικά. Την Κυριακή που μας πέρασε (4-12-2011) οι 45.000 κάτοικοι τη πόλης Κόμπλεντζ στη Γερμανία έζησαν το απίστευτο. Εγκατέλειψαν οργανωμένα τα σπίτια τους από το φόβο μην ανατιναχτεί ολόκληρη η πόλη. Δρόμοι εγκαταλείφθηκαν, αυτοκίνητα παρατήθηκαν, νοσοκομεία άδειασαν, φυλακές μεταφέρθηκαν, γηροκομεία μετακόμισαν.

Η ανομβρία της εποχής έκανε τις στάθμες του ποταμού Ρήνου να πέσουν σε ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Κάποιοι διέκριναν κάτι ύποπτο στην άκρη της όχθης, κι η έρευνα κατέδειξε πως επρόκειτο για μία σκουριασμένη βόμβα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η οποία δεν είχε εκραγεί. Να όμως που ήταν βάρους 1,8 τόνων και αν με κάποιο τρόπο εκρήγνονταν θα διέλυε στην κυριολεξία ολόκληρο τον ιστό του Κόμπλεντζ, ανυπολόγιστες θα ήταν οι ζημίες σε υποδομές, κτίρια, ψυχές. Μάλιστα μια τέτοια έκρηξη ήταν απρόβλεπτο ποιες άλλες αλυσιδωτές αντιδράσεις θα επέφερε σε δίκτυα ηλεκτρισμού, πετρελαίου, φυσικού αερίου, και πάει λέγοντας.

Η βόμβα απενεργοποιήθηκε επιτυχώς

Τελικά όλα πήγαν καλά. Ο φόβος ως ένα από τα κυρίαρχα ανθρώπινα συναισθήματα γαλήνεψε, κι η αγάπη, ο άλλος, ο αντίρροπος πόλος του φόβου, ξανάρθε στο ειρηνικό γερμανικό Κόμπλεντζ. Εξήντα χρόνια μετά κι η σκοτεινιά των εχθροπραξιών μένει να διδάσκει δια του παραδείγματος : Να ποιο είναι το πρώτο που πρέπει να αποφεύγει ο σύγχρονος πολιτισμένος άνθρωπος. Κρίμα να μην ξέρω λίγα γερμανικά να το φωνάξω αυτό, και να εξηγήσω πως είτε μιλάμε για σκουριασμένες βόμβες είτε για απαστράπτουσες οικονομικές ξόβεργες το ίδιο είναι πια. Ο πόλεμος με σφαίρες ή με ευρώ δεν χρειάζεται σε κανέναν.

xartografos

Advertisements
This entry was posted in ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ, ΦΩΤΟ-γραφία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s