307. Ίδρυμα Μποδοσάκη και διαλέξεις – Δ. Μάρδας: Δημόσιες δαπάνες

(Πρόδρομος) Μποδοσάκης Αθανασιάδης. 1891 Μικρασία - 1979 Αθήνα. Χημικές βιομηχανίες, υαλουργεία, ναυτιλιακές εργασίες, οινοπνευματώδη, ορυχεία και μεταλλεία, πυρομαχικά, που κάλυπταν το 35% του βιομηχανικού δυναμικού της χώρας με περισσ΄τοερες από 15.000 θέσεις εργασίας. Κυρίως όμως, Μέγας ευεργέτης, αφάνταστος οραματιστής, θεμελιώτης μιας Ελλάδας της προσφοράς.

Έπεσα πάνω σε ένα καταπληκτικό site με διαλέξεις. Πρόκειται για το blod.gr Ο  ιστότοπος (ακρωνύμιο των λέξεων Bodossaki Lectures on Demand) δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιδρύματος Μποδοσάκη. και εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωταρχικού στόχου του Ιδρύματος για την προαγωγή της Παιδείας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια κοινωνική προσφορά, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα, που αποσκοπεί στην διάδοση της επιστημονικής γνώσης και του πνευματικού προβληματισμού στον τόπο μας, μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.

Το blod.gr συγκεντρώνει, καταγράφει και προβάλλει αυτούσιες, επιλεγμένες ομιλίες, διαλέξεις και εκδηλώσεις από όλο το φάσμα της επιστημονικής και πνευματικής μας ζωής, και εμπλουτίζεται διαρκώς με την πολύτιμη συνδρομή όσων εργάζονται για τη διάχυση της γνώσης. Φιλοδοξεί έτσι να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας και να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό «κόμβο» διεπιστημονικού και πνευματικού διαλόγου, ανοιχτό σε κάθε χρήστη του διαδικτύου που επιθυμεί να διευρύνει τους γνωστικούς του ορίζοντες.

Διάλεξα μια επίκαιρη και ιδιαίτερα αναλυτική -όσο και κατανοητή- διάλεξη του Δημήτρη Μάρδα, για την ανάγκη περκοπών των δημοσίων δαπανών. Αφιερώστε 14 λεπτά (γεμάτα με πραδείγματα) και δεν θα πιστεύετε πόσο απλό είναι να βελτιώσουμε ορισμένα πράγματα.

Ο Δημήτρης Μάρδας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Μαρτίου 1955. Πραγματοποίησε σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbone (1979-1980) Paris II-Panthéon, (1980-1982) και έλαβε τον τίτλο του Διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Paris II- Panthéon το 1990.

Εργάστηκε στη Γενική Διεύθυνση των Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων (Γ.Δ.ΙΙ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρώτη φορά, το 1987. Από το τέλη 1992 έως τα τέλη του 1994 εργάστηκε πάλι στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2000-2002 τοποθετήθηκε ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από το Νοέμβρη του 2008 είναι Γραμματέας του Τομέα Εμπορίου και Παραγωγής του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ ενώ έχει γράψει και σειρά βιβλίων.

Τα ερωτήματα είναι δύο :

1. Γιατί, γαμώ το κέρατό μου, αφού το κατέχουμε το αντικείμενο, όταν πάμε στις εφαρμοσμένες πολιτικές, όλα γίνονται ατμός ?

2. Γιατί να τα βάψουμε μαύρα, όταν αποδεδειγμένα, να, σας το απέδειξα σε 15 λεπτά, υπάρχουν έλληνες της σοφίας, της πίστης και της ελπίδας. Έλληνες της γνώσης, της νουνέχειας και της συγκριτικής υπεροχής. Και προξν  από αυτούς συνέλληνες των Ιδεών, των Οραμάτων, της Δημιουργίας και του Διδόναι. Δεν θα χαθούμε συμπατριώτες, κάπως θα τα καταφέρουμε, με ή χωρίς ευρώ, με ή χωρίς Ευρωπαϊκή Ένωση, με ή χωρίς κόμματα.

xartografos

Advertisements
This entry was posted in ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s