280. Νίτσε και Σίλερ υμνούν την Ελλάδα. Εμείς ?

Θρήνος Πιετά Μπαντίνι 1545 Museo dell'Opera del Duomo, Florence

Φταίμε. Φταίμε και το ξέρουμε, όσο κι αν δεν το ομολογούμε. Η δική μας συμβολή στην πρόκληση των σημερινών αβύσσων είναι θηριώδης, αλλά -προς στιγμήν- ας το αφήσουμε για μετά.

Ίσως να αποτελέσει το λόγο αυτοκριτικής και ενδοσκοπίσεως, για να ξαναγυρίσουμε στις ρίζες μας, να ξαναγίνουμε ο υπερήφανος λαός του “ πας μη Έλλην βάρβαρος ”. Γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός είναι ο εφιάλτης που πλανάται πάνω από τους Ευρωπαίους. Ότι δηλαδή ένα μικρό Έθνος, η Ελλάδα, δημιούργησε ένα μοναδικό, αξεπέραστο πολιτισμό, από τον οποίο όλοι πήραν και τόλμησε να τους δώσει τον χαρακτηρισμό που τους αξίζει ονομάζοντάς τους “ βάρβαρους “.

Από που ερχόμαστε ; Ποίοί είμαστε ; Πού πηγαίνουμε ; Γκωγκέν

Ο φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε, προχωρόντας πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, δίνει μία ξεχωριστή απάντηση στο βιβλίο του με τίτλο «Η Γέννηση της Τραγωδίας» (1872) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15,

«Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.

Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ` αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.

*Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα».

Πριν το Νίτσε όμως, ο Φρειδερίκος Σίλερ, ποιητής και συγγραφέας γεννημένος στη Βυτεμβέργη της Γερμανίας το 1759, έπιασε το ίδιο θέμα με το δικό του τρόπο, αφού άλλωστε υπήρξε ο πρώτος μεγάλος εκπρόσωπος του ρομαντικού κινήματος.

» Καταραμένε Ελληνα!
Οπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, σε βρίσκω.

Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά πρώτος και αξεπέραστος.
Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος.
Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισότητα εσύ μπροστά μου ασυναγώνιστος και ανεπισκίαστος.

Καταραμένε Ελληνα, καταραμένη γνώση…..
Γιατί να σε αγγίξω;
Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός;
Γιατί δεν με αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;»

Μετά ταύτα, παρακαλώ επιστρέψτε άρον άρον στα μαύρα χάλια μας, τα κεφάλια μέσα, να δούμε πώς διάολο θα βγούμε τώρα από αυτή την κόλαση της αποκαλύψεως που βιώνουμε σαν μαστιγωτικές χαρακιές ανηλεώς.

xartografos

Advertisements
This entry was posted in Gauguin Paul, ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ, ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ, Michelangelo. Bookmark the permalink.

7 Responses to 280. Νίτσε και Σίλερ υμνούν την Ελλάδα. Εμείς ?

 1. Παράθεμα: Νίτσε καὶ Σίλερ ὑμνοῦν τὴν Ἑλλάδα! « Φιλονόη καὶ φίλοι……

 2. Ο/Η Χειρουργός λέει:

  Εμείς φίλε Xartografe, βάζουμε το λατινικό ερωτηματικό αντί του ελληνικού, και υπογράφουμε με μια όμορφη ελληνική λέξη γραμμένη στα λατινικά…
  Και μετά μιλάμε για την αξία της ελληνικής γλώσσας, και δεν μας δίνει σημασία κανείς…
  Πιστεύω όμως ότι θα διορθώσουμε τα λάθη μας σύντομα.
  Χειρουργός
  http://xeirourgeio.blogspot.com/

  • Ο/Η pigpanther λέει:

   Τώρα, να πω ότι δεν με ψέγεις εύστοχα..; Θα σε αδικήσω γιατρέ μου. Όμως δείξε λίγη μεγαλοκαρδία. Μας διαβάζουν και κάτι λίγοι νεολαίοι της διασποράς και τους έρχεται από καμιά φορά λίγο δύσκολο να απομνμημονευσουν το Xartografo, προσπαθώ κάπως να είμαι φιλικός προς το αναγιγνώσκειν τους. Φυσικά θα κοιτάξω να σε πικραίνω όλο και λιγότερο. Για τη στίξη δεν υπάρχει φυσικά καμία δικαιολογία -πλην του ότι είναι απλώς ομορφότερο το ? από το ; (Ωχ, φοβάμαι δε πως τελικά η περί ομορφιάς αιτίαση που προβάλω είναι έτι χειρότερη από το ίδιο το στικτικό ατόπημα…). Ευχαριστώ για την προσοχή σε κάθε περίπτωση. ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΣ

 3. Ο/Η Χειρουργός λέει:

  Καλός είσαι, χρυσός είσαι, από εύρεση δικαιολογιών έχεις ένα θεματάκι αδερφέ 🙂
  Ελπίζω να μην σου χάλασα το απόγευμα με το σχόλιο 🙂
  Όπως και νάναι, το δικό σου είναι πταίσμα μπροστά σε ενα άλλο ιστολόγιο πατριωτικού περιεχομένου, με τους οποίους είχαμε στήσει έναν διάλογο μιας εβδομάδας μέχρι να καταλάβουν ότι πατριωτισμός και γκρικλις ή λατινικά ερωτηματικά προκαλούν το λιγότερο μειδίαμα αν όχι θλίψη. Ευτυχώς μετά από κανα μήνα έκαναν τις απαραίτητες αλλαγές.
  Τέλος πάντων, πολύ όμορφο το χιόνι στο ιστολόγιο σου.

 4. Παράθεμα: Νίτσε καὶ Σίλερ ὑμνοῦν τὴν Ἑλλάδα! » Φιλονόη καὶ φίλοι...

 5. Παράθεμα: Νίτσε καὶ Σίλερ ὑμνοῦν τὴν Ἑλλάδα! | Φιλονόη καὶ Φίλοι...

 6. Ο/Η Κώστας λέει:

  Καλημέρα.

  Ο «Καταραμένος Έλληνας» δεν γράφτηκε από τον Σίλερ ούτε και από άλλον κλασικό Γερμανό ποιητή. Το ποίημα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας πλαστό. Εκτενή ανάλυση του θέματος μπορεί κανείς να βρει εδώ.

  Ευχαριστώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s