175. Υποχρεωτική αυτοκτονία, βλέπε «Σενέκας»

Νταβίντ “Ο όρκος των Ορατίων”, 1785, λάδι σε καμβά. Μια ρωμαϊκή περιγραφή μαχητικής αφύπνισης, οι θυσίες για ελευθερία και δικαιοσύνη. Δυστυχώς δεν καταλήγουν όλοι οι αγώνες το ίδιο ηρωικά όσο το μεγαλειώδες έργο νεοκλασσικισμού.

Ζούμε απίστευτα τραγικές στιγμές :  Μία από τις χειρότερες κατρακύλες αυτού του έθνους, σε έναν από τους πιο αιμοβόρους τυφώνες ψυχών, με την ανικανότερη ηγεσία που θα μπορούσε να μας τύχει. Οδηγούμαστε σε υποχρεωτική αυτοκτονία περίλυποι, αδύναμοι, μοιραίοι. Ας ξεχαστούμε λιγάκι με κάποιον σχεδόν ομοιοπαθή

«Χορτοφάγος δικηγόρος»… ακούγεται σχεδόν σαν ανέκδοτο! Ο Σενέκας (Λεύκιος Ανναίος Σενέκας -Lucius Anneus Seneca) είναι μια προσωπικότητα που πέρασε στην αιωνιότητα για τις τρομερές αντιφάσεις του. Άλλη ζωή ήθελε να κάμει ο δύσμοιρος κι άλλη αναγκάστηκε να βιώσει. Είχε μια σπανιόλικη καταγωγή, και παρότι γεννήθηκε σε δύσκολα χρόνια (συνομήλικος σχεδόν του Χριστού, 4 π.Χ.- 65 μ.Χ.), άρχισε τις περιηγήσεις, τις θαλασσοπορείες, τις φοιτήσεις σε σχολές ρητορείας, φιλοσοφίας κλπ. Έφτασε στην καταξίωση με υπέροχες περγαμηνές νομομάθειας και νεότατος ακόμη, ανέβαινε τρεχάτος τα σκαλιά της δημόσιας ρωμαϊκής διοίκησης.

Όσο αποκτούσε κύρος κι αξιώματα όλο σφύζουσα ακμή, άλλο τόσο έχανε την υγεία του, κι όλο τυρρανιόταν με φάρμακα, με διατροφές, με νέες θεραπείες. Κατέληξε νευρωτικός, φοβόταν το θάνατο, σχεδόν ένας κατά φαντασίαν ετοιμοθάνατος, στα πρόθυρα της μελαγχολίας. Οι αντιφάσεις όμως δεν θα τελείωναν εδώ για το Σενέκα, ίσα ίσα, μόλις άρχιζαν.  Στα 45 του ήταν ήδη ένας στωικός φιλόσοφος, ένας θεωρητικός της υπομονής, ένας πατριώτης με ήθος, διδάσκοντας αξιοπρέπεια. Η νυμφομανής εκείνη αυτοκράτειρα Μεσσαλίνα, ανήθικη σύζυγος Κλαυδίου του κουτσού, τον κατηγόρησε για μοιχό και υποχρέωσε τον καταντροπιασμένο Σενέκα σε 8 χρόνια εξορίας στις ερημιές της Κορσικής. Ποιός ; Το υπόδειγμα της αρετής και της πραότητας!

Επιτρέφοντας πιο ώριμος, δεν καταβλήθηκε τόσο από τις άδικες κατηγορίες όσο από τη σωματική κατρακύλα που πάσχιζε να διατηρήσει σε φόρμα. Αποφάσισε να αναλάβει την κατήχηση ενός νεαρού στα μυστικά της ενάρετης διακυβέρνησης, της πολιτικής ισορροπίας, της ηθικής εξουσίας. Ο μικρός Νέρων κάποτε ενηλικιώθηκε, κι όταν φτάνει στα σεπτά δώματα του Ιmperatus Augustus, χρίζει πρώτο εξ απορρήτων μυστικοσύμβουλο το Σενέκα. Να όμως που έμελλε ο κύκλος να κλείσει με μία ακόμη αντίφαση. Στην πενταετία πάνω, ο ψιλοπαρανοϊκός Νέρων παρασύρεται από τις συνομωσιολογίες, κρίνει το μέντορά του ένοχο προδοσίας, και διατάζει το θάνατο του με έναν τρόπο απίστευτο : να κόψει μόνος τις φλέβες του! Ο άνθρωπος που έτρεμε στην ιδέα του θανάτου, υποχρεώνεται σε αυτοκτονία. Όπως και να το δει κανείς, η φαντασία της ζωής είναι ασύγκριτη. Για εμάς δεν ξέρω, ίσως πληρώσουμε το «έξω καρδιά», το γλεντζέδικο ταμπεραμέντο και την άφρονη ανατολίτικη τσαπατσουλιά. Πάντως ούτε για το Σένεκα δούλεψαν τα εντελώς αντίθετα, όσο κι αν φυλάχτηκε ο δυστυχής.

Ευτυχώς πρόλαβε και μας άφησε μια σειρά από γνωμικά και ρήσεις, διότι αλλιώς μόνο δάκρυα θα είχαμε για το μεγάλο νομικό του Λατίου.

Ρούμπενς (Peter Paul Rubens), ¨Ο θάνατος του Σενέκα", 1615, λάδι σε καμβά, Μουσείο Πράντο Μαδρίτη

* Να περνάς τον καιρό σου μόνο μ’ εκείνους που σε κάνουν καλύτερο.

* Ν’ αφήσεις να σε πλησιάζουν μόνο εκείνοι, τους οποίους εσύ ο ίδιος μπορείς να τους κάνεις καλύτερους.

* Τίποτα δεν εμποδίζει τόσο την υγεία, όσο η συχνή αλλαγή των φαρμάκων.

* Αν αφαιρέσεις τη φιλοδοξία και τη ματαιοδοξία, πού θα βρεις ήρωες και πατριώτες;

*Η γαλήνη της συνείδησης, είναι η σπουδαιότερη ανταμοιβή της αρετής.

* Δεν υπάρχει μεγαλοφυΐα χωρίς κάποια δόση τρέλας.

* Ένα μικρό ποσό που δόθηκε δανεικά κάνει τον οφειλέτη φίλο, όμως το μεγάλο ποσό, τον κάνει εχθρό.

* Ο πεινασμένος λαός δεν προσέχει τη λογική, ούτε ενδιαφέρεται για τη δικαιοσύνη, ούτε υποχωρεί σε παρακλήσεις.

* Είναι μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να μη θέλεις και στο να μη μπορείς να αμαρτήσεις.

xartografos

Advertisements
This entry was posted in David, Jacques L., ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ, Rubens, Peter Paul. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s