141. Ο μαγικός αριθμός «φ» = 1,618

Πυθαγόρας ο Σάμιος είναι ο εμπνευστής – ανακαλύψας. Μαθηματικός με δική του σχολή στον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας, έφθασε μέχρι αυτόν τον μαγικό αριθμό 1,618 ο οποίος σήμερα, χάριν του μεγαλύτερου γλύπτη της κλασικής εποχής, του Φειδία, ονομάζεται αριθμός φ. Πρόκειται για τη συνταγή της παγκόσμιας ομορφιάς, για τα απαράβατα κριτήρια που πολλές φορές δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, αλλά η φύση τα έχει προνοήσει ως Θείος παράγοντας.  Εξάλλου με κάτι τέτοιες ανακαλύψεις προκύπτουν δύο τουλάχιστον δεδομένα α) Με το σαγόνι στον αφαλό παρακολουθούμε την ασήκωτη αριθμητική ανάλυση σ’ εκείνα που ποιητές, ζωγράφοι, σκηνοθέτες, όλοι στα ταπεινά μας εγχειρήματα,  προσπαθούμε να τηρήσουμε – εν αγνοία μας το μάλλον. β) Η αδυναμία μας μπρος στης φύσης τις επιλογές. Ο άνθρωπος είναι ένα μικρότατο αχνάρι σ΄όλη την Πλάση, κι ούτε μπορεί να παρέμβει με ΚΑΝΕΝΑΝ τρόπο στα συμβαίνοντα. Παρατηρεί, καταγράφει, εκπλήττεται, ως εκεί όμως. Όπου παρεμβαίνει είναι για καταστροφή, για θραύση της νομοτέλειας, για συντριβή του κάλλους.

Δώσαμε λοιπόν ένα όνομα σε αυτή την ακολουθία, την είπαμε εμείς «φ » κι οι αγγλόφωνοι «phi», καμία όμως δύναμη, κουβέντα, ή συμμετοχή δεν θα έχουμε ποτέ στο «Γιατί Υπάρχει;«

Οι μαθηματικοί τη συχετίζουν μ΄εκείνη την σειρά αριθμών που λέγεται ακολουθία Φιμπονάτσι, όπου ξεκινάς με το 0, μετά βάζεις το 1, μετά πάλι το 1 (αθροίζοντας τα δύο προηγούμενα νούμερα 0+1), μετά το 2 (αθροίζοντας πάλι τους δυο προηγούμενους αριθμούς 1+1), και πάει λέγοντας, το 3, το 5, το 8, το 13 το 21, το 34 κ.ο.κ.

Πρόκειται για ένα μαγικό, εντελώς ΜΑΓΙΚΟ αριθμό. Η αριθμός της φύσης, της ωραιότητας, της αρχιτεκτονικής, της αρμονίας, της υγείας. Ο αριθμός της μουσικής, των λουλουδιών, των έμβιων, του ρυθμού, των αναλογιών, των πλανητών. Ο αριθμός του σύμπαντος.

Οι εφαρμογές άπειρες. Από την Οδοντιατρική στον Παρθενώνα, από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στο ναυτίλο, από τα πέταλα της μαργαρίτας στην Τζοκόντα, από το μέγεθος μιας φωτογραφίας μέχρι τα νύχια του δεινόσαυρου. Το «φ» παντού, το «φ» πάντα, καταλυτικό, ένας άγνωστος ανάμεσα μας!

Μακάρι να βρισκόταν κι ένας τέτοιος αριθμός τομή, για τη μικρή μας χώρα και τα δεινά της. Μια χρυσή εξίσωση για να ηρεμήσουν τα χρηματιστηριακά αρπακτικά, να βρεθεί η λύση στην κοινωνική διάλυση, να δοθεί η απάντηση στην κρεμασμένη ψυχολογία του έθνους, να χαρισθεί ελπίδα στον παραγωγικό ιστό που μαραζώνει.

xartografos

Advertisements
This entry was posted in d. Θ Η Σ Α Υ Ρ Ο Ι σκόρπιοι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s