126. WWF ή άλλος, μην κολλάτε. Στα όπλα!

Το κλίμα αλλάζει. Ο άνθρωπος παρεμβαίνει δραματικά καταστρέφοντας με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο το περιβάλλον του. Το λεηλατεί, το μολύνει, το πυρπολεί, το αποψιλώνει. Τάχα αδράξαμε την τεχνολογία της προόδου αλλά στην ουσία υπογράφουμε με κάθε δηλωτικό ή άβουλο τρόπο την ολίσθηση χωρίς επιστροφή στην κατά φύση εξόντωση κάθε έμβιου γένους, αργά ή γρηγορότερα. Με έναν ασύδοτο τρόπο αποφάσισαμε την επικυριαρχία στα λοιπά ισότιμα μέλη της κιβωτού του Νώε, και θεσπίσαμε ό,τι πιο εξαμβλωτικό μπορούσε να συλλάβει μια παρανοϊκή ιδιοφυϊα για να ανατινάξει τις ισορροπίες στα βουνά, στα μεταλλαγμένα, στους πάγους, στις αβύσσους των θαλασσών, στο μικρό μας σύμπαν  πέρα ως πέρα.

Αφορμή για το παρόν σχόλιο δόθηκε με κάποιες κουβέντες που γίνονται στην πατρίδα, σχετικά με την παύση χρηματοδότησης της WWF και κάθε άλλης ΜΚΟ, λόγω της στραγγαλιστικής κρίσης. Ναι βέβαια, η κοινωνία μας συνθλίβεται από τα χρέη, οι φτωχοί φτωχαίνουν μέχρι εξόντωσης, ο ιστός των κοινοτήτων μας διαβρώνεται και χωριζόμαστε κατά μόνας σε επιθετικότερες ομάδες. Όμως τι να τα κάνεις τα άστεα, όταν οι δασικοί πνεύμονες νοσούν μακάβρια, όταν σε λίγο δεν θα έχουμε τρόπο να βιώσουμε ούτε μια στιγμή της κατά σάρκα ειρήνης.

To World Wide Fund for Nature Hellas, αποτελεί κομμάτι της μεγάλης παγκόσμιας οικογένειας του WWF με ακμαίες  οργανώσεις σε 50 κράτη, μαχόμενοι παθιασμένα για την περιβαλλοντική προστασία σε περισσότερες από 100 χώρες. Ιδρύθηκε το 1990 και πρόκειται για ένα κοινωφελές ίδρυμα που το 2010 προσέφερε απίστευτο ρυθμό στην ευαισθητοποίησή μας.

Όλος ο πλανήτης υποδέχθηκε τις γενναίες δράσεις αυτών των "παλαβών" που μας προσέχουν

Στη χώρα μας στοχεύουν στη διατήρηση την πλούσιας μεσογειακής βιοποικιλότητας. Πρέσπες, Υμηττός , υγροβιότοποι, ήταν τα πρώτα στοιχήματα εξασφάλισης της αρμονίας στην κοινή διαβίωση Ελλήνων και φυσικού περιβάλλοντος, συνεχίζουν δε απτόητοι, κάθε μέρα και πληθέστεροι. Εκστρατείες ενημέρωσης, τεκμηρίωση παρεμβάσεων, μαθητικός ξεσηκωμός, περιβαλλοντική κατάρτιση.

Εξαρτάται από την προσωπική μας παιδεία. Εύκολα πουλάμε όλοι θεωρίες για το ζευγάρωμα φυσιολατρείας και αειφόρου ανάπτυξης, άλλο πώς να το μεταφράσουμε αυτό στην καθημερινότητά μας ; Ολοένα και περισσότεροι αντιμετωπίζουμε στη δουλειά μας το σχετικό δίλημμα «προστασία της φυσικής κληρονομίας ή ανάπτυξη;». Που θέτω τα όρια;

Άνθρωποι που εργάζονται στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ή στις περιβαλλοντικές οργανώσεις χρειάζεται να λάβουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν έναν τόπο και μια κοινωνία. Σχεδιάζουν παρεμβάσεις, εγκρίνουν μελέτες, γνωμοδοτούν για έργα… Πολλοί από αυτούς εργάζονται για τη διαχείριση πολύτιμων οικοσυστημάτων και προστατευόμενων περιοχών ενώ κάποιοι ασκούν επιχειρηματική δράση που καταποντίζει οικτρά τα περιβάλλοντα. Τα ερωτήματα των ενδιαφερομένων πληθαίνουν μέρα με τη ημέρα και γίνονται πιο έντονα καθώς οι εξελίξεις στον χώρο του περιβάλλοντος (ευρωπαϊκή νομοθεσία, κρατική πολιτική, επιστημονική γνώση κ.λπ.) συντελούνται με ταχύ ρυθμό.

Ας το πάρει ο καθείς επάνω του, σοβαρά και δίχως αναβολές. Αν για κάποιο λόγο δεν σας κάνει η WWF, η βεντάλια μπορεί να ανοίξει σε Greenpeace, ή ακόμα και στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μέχρι και στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στην ανάγκη, υπάρχουν εφαλτήρια δράσης. Ξεκινήστε όμως από κάπου, αρκεί με σύνεση να επικεντρωθούμε κάποτε δραστικά για το μεγάλο μας μπλε σπίτι. Δεν είναι ανάρτηση, είναι συναγερμός, και δεν χρειαζόμαστε καμία Φουκουσίμα για να νοήσουμε τον κρανίου τόπου που θα παραδώσουμε σε εκείνους από τους οποίους δανειστήκαμε αυτό τον κόσμο.

xartografos

Advertisements
This entry was posted in ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s