119. Βασ. Κόκκινος, τολμών αρεοπαγίτης

Η αίθουσα δέους της Ολομελείας του Αρείου Πάγου.

«Από παιδί κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια«, λέει η παροιμία. Γιος της Ιωάννας της Τρελής ήταν ο Φερδινάνδος ο Α΄ (1503-1564) του οίκου των Αψβούργων, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, στον οποίο αποδίδεται η μεγάλη φράση

Fiat iustitia, et pereat mundus :

ΑΣ  ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,  ΚΙ  ΑΣ  ΧΑΘΕΙ  Ο  ΚΟΣΜΟΣ  ΟΛΟΣ

Για τον επί έξι χρόνια (1990-1996) επίτιμο πια Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Κόκκινο, έχουν ειπωθεί πολλά, κι ίσως η ιστορία να μας κρατά εκπλήξεις. Προήδρευσε στην «Δίκη των Δικών«, την πολύκροτη υπόθεση Κοσκωτά. Εκεί όπου το ανώτατο ειδικό δικαστήριο σε 142 live on tv συνδεριάσεις κατέληξε (16.1.1992) στην (δοκάρι και έξω) αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου και την ισχνή καταδίκη άλλων πολιτικών προσώπων. Μάλιστα αργότερα η ανοιχτοχέρισσα Βουλή φρόντισε να άρει (για τους Αθανασόπουλο και Τσοβόλα) τις συνέπειες της δικαστικής απόφασης. Επίσης άξια για την εποχή εκείνη αναφοράς, είναι η θέση του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητοτάκη ο οποίος εγγράφως διατύπωσε την αντιλογία του σε βολές που δέχθηκε για το ρόλο του.

Σήμερα ο κ. Κόκκινος ιδιωτεύει, ανησυχεί για τα δρώμενα, και μάλιστα αρθρογραφεί. Η πέννα του είναι σαφώς και ανυπόκριτα δεξιόστροφη, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να του αρνηθεί το κύρος ενός άξιου δικαστή. Η γνώμη του δεν μπορεί καθόλου να περνά στα ψιλά, ούτε ως εθνική οντότητα έχουμε πολυτέλειες να στερούμε τον συνυπολογισμό τέτοιων ηγέτιδων παραμέτρων από τη σκέψη μας.

Σε εκείνους που διαφωνούν με τις δημόσιες θέσεις του, ο σκεπτικισμός έχει να κάνει με την πρώην ιδιότητα του ανδρός, του πρώτου των ανωτάτων δικαστών. Αντιλέγω, με το επιχείρημα πως ναι, όσο ήταν στο θώκο, δεν θα έπρεπε να γνωρίζουμε καν το πότε ανάσαινε πολιτικά. Κατά την αποστρατεία του ωστόσο, αυτό τον πλουραλισμό διαφεντεύει η δημοκρατία, δικαιούται πανελεύθερα να ομιλεί -για να μην το τραβήξω μακρύτερα και δηλώσω πως έχει καθήκον να ομιλεί. Στο κάτω της γραφής, καλώς ομιλεί ο σοσιαλιστής συνταγματολόγος Κασιμάτης, δικαίως ο αριστερόφρων Μπέης, εύλογα ο εκκλησιαστής Γιανναράς, ώριμα ο αρχαιοαριστοκράτης Ζουράρις, γιατί όχι και ο Βασίλειος Κόκκινος. Ειδικά όταν δεν κρύβεται από φερετζέδες της ουδετερότητας.

Τι λέει όμως ; Να μερικά αποσπάσματα από τα τελευταία του κείμενα

* Οι δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και τους νόμους. Αλλ’ όταν τους παραβιάζουν ή δεν τους εφαρμόζουν, δεν λειτουργούν ως όργανα απονομής του δικαίου, αλλά ως ταπεινοί διεκπεραιωτές των επιδιώξεων της εκτελεστικής εξουσίας. Οπότε… καθίστανται επίορκοι και υπονομευτές του κύρους της δικαιοσύνης. Το πλήρες κείμενο εδώ.

* Το Σύνταγμα ορίζει ότι για την ψήφιση νόμου που κυρώνει συνθήκη ή συμφωνία, με την οποία αναγνωρίζονται αρμοδιότητες προβλεπόμενες από αυτό σε όργανα διεθνών οργανισμών, απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 180). Εν τούτοις, η εισήγηση προς την ολομέλεια του ΣτΕ υποστηρίζει ότι ο νόμος που εκύρωσε το γνωστό «μνημόνιο», με το οποίο παρέχονται κυβερνητικές αρμοδιότητες στο ΔΝΤ, νομίμως εγκρίθηκε με μικρότερη (απλή) πλειοψηφία.

* Κάθε τόσο γίνεται λόγος στα ΜΜΕ για «βρώμικο ΄89», για δίκες με… «γουνάκια» και για ποδηγετούμενη Δικαιοσύνη. Κανένας σεβασμός προς την αλήθεια. Καμία αισχύνη εκείνων που αρνήθηκαν αυτά που είχαν καταγγείλει. Καμία αποδοκιμασία αυτών που παραβίασαν βάναυσα τους νόμους του κράτους, για να απειλήσουν, καταπτοήσουν ή να επηρεάσουν μάρτυρες και μέλη του δικαστηρίου.

* Τη δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο της Τραπέζης Κρήτης δεν προεκάλεσαν οι δικαστές της συνθέσεως αυτού. Τον πρόεδρό του όριζε το Σύνταγμα. Οι δικαστές επελέγησαν από τη Βουλή διά κληρώσεως. Το έργο τους δεν ήταν απλό, ούτε ευχάριστο, αλλά πολύ δυσάρεστο και επώδυνο. Έπραξαν όμως το καθήκον τους εις το ακέραιο, καθένας σύμφωνα με την κρίση του και τη συνείδησή του. Το πλήρες κείμενο εδώ.

* Η σημερινή κυβέρνηση κατόρθωσε να φέρει την οικονομία και την κοινωνία σε χαώδη κατάσταση. Αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 43 δις ευρώ περίπου μόνον σε ένα έτος. Ανεβίβασε το δημόσιο χρέος σε 340 δις ευρώ, ήτοι από το 100% του ΑΕΠ επί Καραμανλή, στο 150% σήμερα. Μείωσε μισθούς και συντάξεις. Περιήγαγε την οικονομία σε τραγική ύφεση. Χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν. Από 600 περίπου κατασκευαστικές εταιρείες παρέμειναν 2 έως 6. Η ανεργία αυξήθηκε σε ένα έτος από το 10% στο 15%. Η φορολογία εισοδήματος από το 40% έφθασε στο 45% και σε ορισμένες περιπτώσεις το 50%. Η έμμεση φορολογία υπερέβη κάθε λογικό όριο. Η φορολογία των ακινήτων δεκαπλασιάστηκε τουλάχιστον.

* Περιεκόπησαν εγκληματικώς βασικές δαπάνες για την υγεία. Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες της Αστυνομίας έχουν ακινητοποιηθεί από έλλειψη ανταλλακτικών ή βενζίνης. Πλοία και αεροπλάνα έχουν αδρανοποιηθεί ομοίως. Ατμόσφαιρα αθλιότητος και απελπισίας επικρατεί παντού. Η δημόσια τάξη πνέει τα λοίσθια. Έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε  ότι μόνο 8% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται την Κυβέρνηση. Το 70% δήλωσε ότι ζει με δανεικά ή «τρώει από τα έτοιμα». Και το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι απειλείται η εθνική κυριαρχία.

* Η επιμονή της Γερμανίας διατηρεί το ευρώ υπερτιμημένο έναντι του δολαρίου, (έφθασε το 1,44 ή 1,47 δολάρια το ευρώ) ώστε να διευκολύνονται οι αμερικανικές εξαγωγές σε βάρος των ευρωπαϊκών, ενώ το  συμφέρον των Ευρωπαίων είναι να υποτιμηθεί το ευρώ στο 1,10 έως 1,20 δολάρια. Καταπλήσσει δε η ατολμία των Ευρωπαίων ηγετών να λάβουν αποφάσεις αντίθετες προς εκείνες, που συμφέρουν στους Αμερικανούς.Το πλήρες κείμενο εδώ

Advertisements
This entry was posted in ΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s