117. Ένας φάρος στην Αλβανία: Αναστάσιος

«...λιτότητα και εγκράτεια στην προσωπική ζωή, ειλικρινή αυτοκριτική, σεβασμό στην αξιοπρέπεια του κάθε ανθρωπίνου προσώπου, όπου και σε όποιες συνθήκες κι αν γεννήθηκε. Και ακόμα, η Εκκλησία έχει χρέος να αγωνίζεται για δικαιότερους κοινωνικούς θεσμούς, διορατικές ρυθμίσεις, περισσότερη αλληλεγγύη, γνησιότερη αγάπη

Ποιος τα λέει όλα αυτά και ολοφάνερα φαίνεται πώς τα τηρεί; Σ’ έναν κόσμο με τέτοια σύνθλιψη αξιών, τριγυρισμένοι από ρασοφόρους των χρυσοποίκιλτων αμφίων και των διαμαντένιων εγκολπίων, υπάρχουν άραγε πια ιερωμένοι που παραδειγματίζουν το ποίμνιο με τον τρόπο ζωής τους ;

Υπάρχουν. Και είναι παρόντες έστω και στα 82 τους. Και είναι λιμένες ψυχών, φωτοδότες ενόσω μαίνεται η τρικυμία των εθνών. Κόσμημα λάμπον ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Το βιογραφικό του εδώ. Αν τυχόν όμως αποτολμήσετε μια βαθύτερη έρευνα για το χαρισματικό πρόσωπο του Αναστάσιου στη wikipedia, τα πλήρη επιστημονικά του επιτεύγματα, το σμάρι των διεθνών πανεπιστημίων που τον αγκάλιασαν, και το βουνό των συγγραμάτων που μας παρέδωσε ομού με το αξεπέραστο ιεραποστολικό του έργο, θα συγκινούνταν και ο κάθε δύσπιστος.

Ποιος είναι τούτος ο ιεράρχης, πώς θα τον διακρίνει κανείς μέσα στα δάση της απελπισίας; Πώς άραγε ζει, και κτίζει, και ταϊζει, και μορφώνει πληθυσμούς μέσα στις κακοτοπιές, τις αντιδράσεις, τη λάσπη και το έγκλημα ; Πώς θα τον βρούμε μέσα στις κραυγές απόγνωσης του αμόρφωτου όχλου των «αρμοδίων», και τις ομίχλες ποδηγέτησης όσων κραυγάζουν απαίδευτοι αντί να νουθετούν μειλίχια ;

Ποιμενάρχης άξιος, κλείνει είκοσι χρόνια φέτος στην αθεϊστική Αλβανία όπου ανασυγκρότησε από την τέφρα της την Ορθοδοξία που ποδοπάτησε μάταια ο Εμβέρ Χότζα. Ίδρυσε σχολεία, ιατρεία, μορφωτικά ιδρύματα, οικοτροφεία, αναστήλωσε ναούς, οργάνωσε κοινότητες, έργα που χλιδάτες αυτοκέφαλες εκκλησίες ούτε φαντάζονται. Έσπειρε κουράγια, μίλησε με τις άλλες θρησκείες, κυνηγήθηκε σκληρά, πλην όμως κάθε χρόνο το όνομά του φιγουράρει δίκαια στους υποψήφιους για το Νόμπελ Ειρήνης. Στον εθνοφυλετισμό απάντησε με αγάπη και επιστημοσύνη, η διεθνής κοινότητα δια του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού «Pro Europa» του απένειμε βραβεία προς δεκαετίας. Άμβλυνε αθόρυβα τα πάθη, εκατομμύρια πιστών κρέμονται από τα χείλη του.

Το 2008 μιλώντας προφητικά στην Κωνσταντινούπολη έλεγε : » ..το χάσμα μεταξύ πλουσίων και πτωχών διευρύνεται δραματικώς εξ αιτίας της οικονομικής κρίσεως, η οποία είναι αποτέλεσμα μανιακής, συχνά, κερδοσκοπίας εκ μέρους οικονομικών παραγόντων και στρεβλής οικονομικής δραστηριότητος, η οποία, στερουμένη ανθρωπολογικής διαστάσεως και ευαισθησίας, δεν εξυπηρετεί τελικώς τας πραγματικάς ανάγκας της ανθρωπότητος. Βιώσιμος οικονομία είναι εκείνη η οποία συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με την δικαιοσύνην και την κοινωνικήν αλληλεγγύην»

Στο μήνυμά του για το φετινό Πάσχα του 2001, κήρυξε ανεπιτήδευτα : «…Ο Χριστός δεν παρότρυνε τους δικούς Του σε κάποια στωική απάθεια, δεν υποσχέθηκε άνετο και ανθόσπαρτο βίο, δεν μας παραμύθησε με αισιόδοξες αοριστολογίες. Απεναντίας, αποκάλυψε ότι οι δοκιμασίες δεν είναι χωρίς νόημα· δεν είναι είσοδος στην άβυσσο της απελπισίας. Προειδοποίησε τον καθένα μας, «εν τω κόσμω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Ιω. 16:33). … Να υπομένουμε με ανεξικακία τον πόνο που προκαλούν οι αδικίες, οι κατατρεγμοί, καθώς και η εγκατάλειψη και η προδοσία από ανθρώπους που αγαπήσαμε και ευεργετήσαμε. … Να συμμεριζόμαστε με καλοσύνη τις θλίψεις των γύρω μας, φροντίζοντας να τις απαλύνουμε με την αναστάσιμη πίστη και την έμπρακτη αγάπη μας.

Τα λόγια του οδηγός:  «Η ορθόδοξη παράδοση δίχως ψευδαισθήσεις περί εξουσίας, μιλά σημαντικά για τη αναζήτηση στο σύγχρονο κόσμο. Ορίζει τα σύνορα μεταξύ καλού και κακού ΜΕΣΑ στην καρδιά του κάθε ανθρώπου Με τη μετάνοια ξαναβρίσκουμε ό,τι πολυτιμότερο μας έχει δοθεί, ελεύθεροι από τη διάθεση να κατακεραυνώσουμε τους άλλους, και να επιβληθούμε κατά το δοκούν. Να μη στέρξουμε στον πειρασμό εκοσμίκευσης που το συναντούμε στο παρελθόν στην παπική εκκλησία, και το συναντούμε τώρα σε αυτό το νέο μεσσιανισμό που μας πολιόρκησε«.

Για την ονομαστική σας εορτή: Έτη πολλά σεπτέ Δέσποτα

xartografos

Advertisements
This entry was posted in ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ. Bookmark the permalink.

One Response to 117. Ένας φάρος στην Αλβανία: Αναστάσιος

  1. Ο/Η αναστασια λέει:

    εχω διαβασει πολλα για τον Αρχιεπισκοπο Αναστασιο…….εκπληκτικη φυσιογνωμια , παραδειγμα προς μιμηση…….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s