108. Σφαγμένα δελφίνια, αλίμονο Δανία.

Κάθε χρόνο τα ίδια αίσχη. Μια θάλασσα αίματος στα δανέζικα φιόρδ, βωμός σφαγής για τα πιο έξυπνα κι ανυπεράσπιστα κητοειδή. Περίπου χίλια τέτοια κοσμήματα της πλάσης,  η Μακροπτέρυγος Φάλαινα πιλότος αλλά και το εξάδελφον είδος της, η Βραχυπτέρυγος φάλαινα, υφίστανται μιαν απερίγραπτη  κατακρεούργηση. Αμφότερα αποτελούν μέλη της ευρύτερης οικογένειας των δελφινιών του είδους Calderon, που ζουν κυρίως στον Ατλαντικό, κοντά στα ψυχρά ύδατα των θαλασσών των πόλων.

Οι φίλοι μας Δανοί, λαός κατά βάση ευγενικός και καλλιεργημένος, βρίσκουν μια οδυνηρή ευκαιρία να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Η σάρκα των κητών, το λίπος τους, τα οστά τους και γενικά κάθε χιλιοστό της ύπαρξής τους αποτελεί βιομηχανικό προϊόν ζωής για τα μικρά νησιά Feroe. Οι τράτες, οι σκούνες,  και τα άλλα σκάφη οδηγούν με υπέρτερα τεχνοεπιστημονικά στρατηγήματα, ολόκληρα κοπάδια των φαλαινοδέλφινων στον επιθανάτιο εγκλωβισμό. Η λυπηρή αλίευσή τους ανατίθεται στους μετέφηβους νησιώτες, που με μαχαίρια, τσιγκέλια, λεπίδια για ξεκοίλιασμα, καλούνται να επιδείξουν ορμητική ωριμότητα, να αποδείξουν ισχύ και πάθος επίθεσης, πεζή έφοδο αιματοκυλίσματος, να βαδίσουν τροπαιούχοι στον πηχτό κόκκινο άφρο. Μια τρομακτική τελετή ενηλικίωσης που κρατά από το 1600 περίπου στα μέρη τους, η παρακολούθηση της οποίας ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ.

Δυστυχώς, παρά τις διαδικτυακές προσπάθειες, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνει ως θα όφειλε, ούτε η συλλογή υπογραφών φέρνει αποτελέσματα, αλλά ούτε και η Δανέζικη κυβέρνηση προτίθεται να συγκρουστεί με τους τοπικούς φορείς για την άμεση λήξη αυτών των ανατριχιαστικών συνηθειών.

Μια εντελώς απίστευτη βαρβαρότητα, ένα κατ΄ εξακολούθηση έγκλημα κατά της φύσης, μια λεηλασία στο κορμί των τόσο υπέροχων θηλαστικών του πελάγους. Το EQ των ρινοδέλφινων (bottlenose)  φτάνει και το 5,31  ενώ συγκριτικά, του ανθρώπου είναι 7,44  όταν των πιθήκων είναι 2,49 και των σκύλων 1,17. Όντα νοήμονα λοιπόν (τα αρτιότερα εγκεφαλικώς δημιουργήματα επί Γης μετά τον άνθρωπο), κοινωνικά, φιλικά, επιδεικνύουν μέχρι και πολιτισμικές συμπεριφορές χρήσης εργαλείων!

Ντροπή! Ωμότητα! Ξεφτίλα! Απανθρωπία! ΣΦΑΓΗ ! Δεν έχω λόγια

Ας είναι καλά ο φίλος (Κωστ. Τσαβδ.) που μου υπενθύμισε την σκανδιναβική τραγωδία. Ουδόλως δηλώνω πιο πολιτισμένος απ’  τον γείτονά μου, μπορεί κι οι μέρες τις Μεγάλης Εβδομάδας να γίνονται αφετηρία ιδιαίτερης ευαισθησίας, αλλά έλεος! Τι να την κάνεις την αλληλεγγύη μεταξύ του είδους μας (λέμε τώρα…) όταν τόσο αναχρονιστικά μερικοί ημών, μετά το σερφάρισμα στους web ηλεκτρονικούς ωκεανούς, κολυμπάμε κυριολεκτικά στο βόρβορο του φόνου. Όποιος βούλεται ας διαδώσει τη λυπηρή συνθήκη, όχι προς κατάδειξη ενοχής, αλλά προς συσπείρωση κατά της αδικίας. Όταν ο Ων θυσιάστηκε επί του σταυρού κι απ΄τις σταγόνες του αίματός Του ανάβλυσε η μακραίωνη πίστη σωτηρίας, δεν μπορεί, υπ΄ όψιν Του είχε όλα τα έλλογα έμβια, και όχι μόνον!

xartografos

Advertisements
This entry was posted in ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Bookmark the permalink.

One Response to 108. Σφαγμένα δελφίνια, αλίμονο Δανία.

  1. Ο/Η αναστασια λέει:

    😦

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s