103. Η πιο Μεγάλη Εβδομάδα

Η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα είναι μακράν η

Caravaggio, Ιδού ο Άνθρωπος - Ecce Homo, 1605, λάδι σε καμβά, Palazzo Rosso, Γένοβα

κατανυκτικότερη περίοδος των απανταχού Χριστιανών. Ας μην εκκλησιαζόμαστε τόσο πια, ας μη νηστεύουμε ούτε κατηχούμε πλέον τα παιδιά μας, ας χάσαμε στη διαδρομή την παράδοση και το μεγαλείο του πάθους. Παράμενουμε ευέλπιδες και η ευκαιρία να ζήσουμε το μέγεθος της θυσίας είναι ζώσα, παρούσα, με περιεχόμενο για όλους.

Κυριακή των Βαϊων. Η είσοδος στον μελλοντικό τόπο του μαρτυρίου όπως την αναπαριστά ο Ιωάννης : Τῇ ἐπαύριον ὁ ὄχλος πολὺς ὁ ἐλθὼν εἰς τὴν ἑορτήν, ἀκούσαντες ὅτι ἔρχεται Ἰησοῦς εἰς Ἱεροσόλυμα, ἔλαβον τὰ βαΐα τῶν φοινίκων καὶ ἐξῆλθον εἰς ὑπάντησιν αὐτῷ, καὶ ἐκραύγαζον· Ὡσαννά· εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου, ὁ βασιλεὺς τοῦ Ἰσραήλ. εὑρὼν δὲ ὁ Ἰησοῦς ὀνάριον ἐκάθισεν ἐπ’ αὐτό, καθώς ἐστι γεγραμμένον· Μὴ φοβοῦ, θύγατερ Σιών· ἰδοὺ ὁ βασιλεύς σου ἔρχεται καθήμενος ἐπὶ πῶλον ὄνου.

Την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ κυριαρχούν δύο γεγονότα : η ζωή του Ιωσήφ του Παγκάλου, του ωραίου στο σώμα και την ψυχή και β) το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός, κατακρίνοντας την έλλειψη αγαθών έργων.

Την Μεγάλη Δευτέρα βιώνουμε δύο παραβολές: α) Των δέκα παρθένων, μορφές πίστης και φιλανθρωπίας και β) των Ταλάντων, τη διδασκαλία της εργατικότητας και της αδιάκοπης καλλιέργειας στα εσωτερικά μας χαρίσματα. 

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή, που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια Του με μύρο και  δάκρυα, δοξαστικά τα λόγια  της υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.

Την Μεγάλη Τετάρτη συμμετέχουμε

 

El Greco, "Ο Χριστός φέρει το σταυρό", 1585, λάδι σε καμβά, Metropolitan Museum of New York, ΗΠΑ

σε 4 γεγονότα : α) Την ακολουθία του Νιπτήρα, τη μεγαλειώδη ταπείνωση με το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών,  β) Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του πανίερου Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, γ) Την προσευχή του Κυρίου, στο όρος των Ελαιών και δ) την προδοσία του Ιούδα, αφετηρία του Πάθους Του.

Την Μεγάλη Πέμπτη κορυφώνεται το Θείο δράμα. Τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και βιώνουμε τα σωτήρια, φρικτά Πάθη του Κυρίου : ατέλειωτα βασανιστήρια, ακάνθινο στεφάνι και κυρίως τη Σταύρωση και το θάνατό Του.

Την Μεγάλη Παρασκευή η Ταφή του Χριστού και η κάθοδος στον Άδη  όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. Έτσι Μεγάλη Παρασκευή το πρωϊ  παρακολουθούμε την Αποκαθήλωση. Το βράδυ ψάλλονται τα Εγκώμια και συνοδεύουμε την περιφορά του Επιταφίου.

Το Μέγα Σάββατο

Rubens "The Deposition" Η Αποκαθήλωση, 1614, λάδι σε ξύλο, Καθεδρικός Ναός της Παναγίας, Αμβέρσα Βελγίου

το πρωί πανηγυρίζεται η λεγόμενη «1η Ανάσταση», η προσμονή της λύτρωσης από τη φθορά και τον θάνατο. Στα Ιεροσόλυμα ανάβει το Άγιο Φως και ώρα 12η νυκτερινή, ξημέρωμα Κυριακής πια, θριαμβεύει η ζωηφόρος Ανάσταση του Κυρίου, η ήττα του θανάτου και της φθοράς. Τα τελετουργικά ολοκληρωνονται το πρωί της Κυριακής του Πάσχα όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ευαγγέλιο για την παγκόσμια ανακοίνωση  της χαράς και της Αναστάσιμης ελπίδας.

Μην κολλάτε σε συμβολισμούς, ξεπεράστε την αμαρτύρητη επιστημοσύνη, επιλέξτε να μείνετε κάπως στάσιμοι σε τούτες τις αφιονισμένες ταχύτητες της ζωής, κι εμένα με τρελαίνουν μερικοί ρασοφόροι. Αποφύγετε τις τυπικότητες, τα κλισέ, το νεκρό φιλί της αγάπης σε σελοφάν. Αγνά, μεθυστικά, κλείστε τα μάτια και οσφρανθείτε το θησαυρό των συναισθημάτων αλτρουϊσμού. Αδράξτε το λαχείο να ζήσετε μόνοι, ήσυχα σε μια γωνιά, το θαυμάσιο των μηνυμάτων. Συγχωρείστε το ληστή δίπλα σας.

xartografos

Advertisements
This entry was posted in ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s