101. Κώστας Μπέης, ήθος και Μνημόνιο στην κόντρα

Λέγαμε λοιπόν για τον Κώστα Μπέη, και πολλοί φίλοι αγνοούσαν την εκθαμβωτική προσωπικότητα, ζητώντας λεπτομέρειες. Τώρα που οι γαλήνιες ομιλίες του κατακλύζονται από αγωνιούντες συμπατριώτες κι αρχίζει να μεταδίδεται ο λόγος του όπως η φλόγα στο δαδί, ξαναγίνεται επίκαιρος όσο ποτέ. Ακούσαμε ήδη ένα απόσπασμα από την πιο πρόσφατη ομιλία του στην Αθήνα (11.4.2011) σ’ ένα ακροατήριο που ενθουσιάστηκε και κράυγαζε υποστηρικτικά διακόπτοντάς τον συνεχώς.

Είναι 78 ετών σήμερα, είχε καθηγητές τους γίγαντες Μαριδάκι,

Κώστας Μπέης, ο νομικός, ο ιερέας, ο Δίκαιος

Λιτζερόπουλο, Ράμμο κ.α. Το 1966 αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτωρ Νομικής ενώ τελικά το 1982 εξελέγη καθηγητής Δικονομίας στη θέση που τίμησαν ο Μητσόπουλος, ο Οικονομίδης κ.α. Ας μη μιλήσουμε για βιβλιοσυγγραφές, συνέδρια, διαλέξεις, αρθρογραφία, θα χάσουμε και το μέτρημα και το μυαλό. Προσκλήσεις στο εξωτερικό, ακατάπαυστα στη Γερμανία, Ιαπωνία, Αγγλία, όπου γης και πανεπιστήμιο εκεί και κλήση τιμής για τον ευρυμαθέστερο ίσως έλληνα νομικό, που τόλμησε να στοχεύσει : στη δικαιποίηση της ηθικής κι αντίστροφα, στην ηθικοποίηση των νόμων και των δικαστηρίων. Νουνεχής ερευνητής, φύση λογοτεχνική, φιλοσοφημένο πνεύμα είχε ήδη στα 14 του διαβάσει το «Γοργία» του Πλάτωνα, αργότερα αναγορεύθηκε και διδάκτωρ Φιλοσοφίας.

Σε τέτοια πλαίσια προσωπικής αναζήτησης συνέγραψε μια φιλοσοφική τραγωδία για τη δίκη και τη θανάτωση του Σωκράτη, την προσωποίηση κατά Μπέη της ηρωικής φιλοσοφίας. Ίδρυσε Κέντρο Δικανικών Σπουδών και το νομικό περιοδικό Ευδικία. Διετέλεσε Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας (1983), γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας (1985), υπηρεσιακός Υπουργός δημόσιας τάξης (1996), του απονεμήθηκε το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα για την προαγωγή της επιστήμης του Δικαίου.

Αιφνιδιαστικά, για όλους εμάς τους μακρόθεν, χειροτονήθηκε διάκονος την 28η,  και ιερέας την 29η.10.2005, η δε ενορία του είναι η Κορυφούλα Πρεβέζης των 50 κατοίκων, όπου ιερουργεί μια φορά το μήνα τελώντας την θεία λειτουργία με κλάματα από κατάνυξη! Δημόσια μάλιστα πολλές φορές σχολίασε την εναντιοτροπία του αυτή. Τον ιερατικό του μισθό τον παρεχώρησε  στο Φιλόπτωχο Ταμείο ενώ εξ ιδίων ανακαίνισε τον Ναό Αγίου Γεωργίου.

Στον μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελέτιο  που τον έχρισε παπά, απέστειλε γράμμα λέγοντας μεταξύ άλλων: Γίνομαι ιερέας, για να εύρω την κλίμακα την απάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν. Για εκείνους που ασφαλώς έχουν το δικαίωμα να διακατέχονται από διαφορετικές αντιλήψεις, ανυπόκριτα επαναλαμβάνω την ιερή προσευχή: “τοις μισούσι και αγαπώσιν ημάς, ο Θεός συγχώρησον και ευλόγησον”

Η φωνή του ανήσυχου υπερήληκα μόνο αδιάφορη δεν μπορεί να μένει σήμερα. Ομολογεί ταπεινά πως άργησε να μπει στην πρωτοπορία κατά του Μνημονίου, κατά της ιδιωτικής δημοκρατίας και της κλεπτοκρατίας. Εμείς ας παραδειγματιστούμε όσο μπορούμε.

xartografos

Advertisements
This entry was posted in ΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s