91. Το Άπειρο Σύμπαν σε βίντεο- ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ

Ταξίδεψα όπως δεν θα είχα ποτέ φανταστεί στις άκρες των σκοτεινών γαλαξιών. Έχω βέβαια μια αστεία εμμονή πως ο μακρόκοσμος, το αχανές και απυροδιάστατο σύμπαν που καιγόμαστε να δούμε δεν μας δίνει απαντήσεις. Μας προσφέρει ίσως γνώση και άλματα πέραν των συνόρων της λογικής, αλλά σε καίρια ζητήματα δεν θα βρούμε καμία ουσία. Ποιος αφανής τοποθέτησε τα μιτοχόνδρια λ.χ. μέσα στα κύτταρα, και πώς στην ευχή παράγουν ενέργεια, αυτά τα ουτιδανά μικροεργοστάσια ; Κάτι ανεξήγητο μου λέει πως περισσότερα θα μάθω με μάτια κλειστά σαν τον Μικρό Πρίγκηπα, οι αποστολές μας θα είναι ίσως αποτελεσματικότερες αν αναζητήσουμε το εσώτερον, την ηθική ανάταση των ελαχίστων στιγμιοτύπων που δυνάμεθα να χειριστούμε, το μικρόκοσμο, το μέσα μας, τα νάματα των συναισθημάτων, τους κρουνούς της βούλησης φευ.

Στην αυθαιρεσία των μαθηματικών και αστροφυσικών επιστημών, αντιτάσσω παιδαριωδώς τον απότολμο ισχυρισμό πως ό,τι βλέπουμε ή αποτυπώνουμε με τα υπερτηλεσκόπια, είναι ίσως μόλις ένα μόριο ενός άλλου σύμπαντος. Επιμένω, μπορεί κι από αντιεπιστημονισμό. «Ας αποδείξει όμως κάποιος το αντίθετο«, καγχάζω με στόμφο.

Στο σχετικό βιντεάκι που το youtube απλόχερα μας μοιράζει, χανόμαστε πέρα από το μάτι και πέρα από του μυαλού τις διαστάσεις. Μας παραλαμβάνει από τα Ιμαλάια, διαπερνάμε την ατμόσφαιρα και την μελανώδη σκοτεινή ύλη του εγγύτατου διαστήματος, κι από εκεί γλιστράμε μέχρι  τις μεταλαμπές του Big Bang, στο άδηλο υπερπέραν. Κάθε αστέρι, πλανήτης, γαλαξίας, και νεφελώματα γαλαξιών, αποτυπώνονται στον πιο πλήρη τεσσάρων διαστάσεων χάρτη του Κόσμου, του Απείρου. Πρόκειται  για το Digital Universe Atlas που συντηρείται και ενημερώνεται από αστροφυσικούς στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η απερίγραπτης ομορφιάς μικρή ταινία, που δημιουργήθηκε από το Μουσείο, αποτελεί μέρος της έκθεσης στο Rubin Museum of Art στο νεοϋρκέζικο Μανχάταν. Μην το χάσετε, διαρκεί μόλις 6,5 λεπτά.

Τολμώ να ψελλίσω πως ακόμη κι εκεί δεν βρέθηκε ούτε ο Θεός αλλά ούτε κι ο Άνθρωπος με τα ερωτηματικά του. Γιατί είμαστε ως έχουμε ; πώς συνεχίζουμε ; η ζωή με ποια αφορμή εκκινά ; -αποφεύγω να ρωτήσω με ποια αιτία, θα χαθώ ο μικρότατος, και θα χάσω και τη μαγεία του εκστατικού βίντεο.

xartografos

Advertisements
This entry was posted in d. Θ Η Σ Α Υ Ρ Ο Ι σκόρπιοι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s