87. Δεν πιστεύω – Δεν πιστεύω

Τα δύο τελευταία χρόνια, τουλάχιστον 3 φορές, έφτασε στο e-γραμματοκιβώτιο μου ο αστικός μύθος περί της Hellenic Quest,  εδώ π.χ. και κάποιος τυχαία που το αναμετέδωσε. Έμαθα ότι το αποκαλούν και Λερναίο, διότι όσο το διαψεύδουν κάποιοι επαϊοντες, τόσο αναπαράγεται από τους εύπιστους. Πρόκειται για μία εθνικοπατριωτική αναλήθεια πως η γλώσσα μας αυτό, η γλώσσα μας το άλλο, και είναι η καλύτερη, και στα κομπιούτερς η πρώτη, και πάει λέγοντας. Πρόγραμμα τάχαμ εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN κι η APPLE διανέμουν παγκοσμίως στους ισπανόφωνους, και να η ελληνική πρεσβεία τσίμπησε σαν αγράμματη και το διαφήμιζε κιόλας… Ο Τζόν Σκάλι μάλιστα που φέρεται να είναι ο υπεύθυνος της Apple για το πρόγραμμα του 2003, αποχώρησε από την εταιρία …το 1993! Οι δε Ισπανοί ευρωβουλευτές που δήθεν πρότειναν την Ελληνική ως επίσημη γλώσα της ΕΕ, φυσικά δηλώνουν απέραντη άγνοια.

Το mail που κυκλοφορεί μόνον μεταξύ ελληνικών υπολογιστών και συνεπώς ως εκ τούτων εξόχως αναξιόπιστο, αποτελεί μια έκφραση του σύγχρονου αστικού μύθου. Ο άλλοτε υπουργός παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης αναπαρήγαγε προφανώς επιπόλαια την μυθοδιάσταση της περίπτωσης, η Εταιρία Ελλήνων Φυσικών μπήκε στο ίδιο σφαλερό τρυπάκι, ενώ βεβαίως κανένας προγραμματιστής ΗΥ δεν χρειάζεται περισσότερες από 100 απλές  λέξεις για τη σύνθεση νέων τεχνολογιών -πού να πιαστεί τώρα με το ανυπολόγιστο δικό μας λεξιλόγιο, ειδικά όταν κεντάει παρπαλανητικά λόγια της πλώρης.

Οι αστικοί μύθοι και θρύλοι είναι ένα φαινόμενο που πάντα υπήρχε, πόσω μάλλον τώρα με την ανώνυμη ωκεανολογία του διαδικτύου. Είναι γνωστές οι διαδηλώσεις που είχαν προκληθεί όταν ένας κρυοαστειάκιας φοιτητής από τη Μασαχαουσέτη ΗΠΑ, κυκλοφόρησε στο internet τα δήθεν πειράματα με γατάκια μέσα σε μπουκάλι, όπου τα τετράποδα μετά λίγο καιρό έπαιρναν το σχήμα της μποτίλιας. Κοπάνησε και μια σειρά επεξεργασμένες φωτογραφίες, βγήκαν αμέσω στους δρόμους όλες οι καλόπιστες φιλόζωες της υφηλίου. To 2003 έτρεξε σαν αστρόσκονη το παραμύθι ότι ο πλανήτης Άρης θα ήταν ορατός από τη Γη. Οι περίεργοι όλου του κόσμου έτρεξαν απνευστί, αγόρασαν κυάλια, χάρτες του ουρανού, τηλεσκόπια, βιβλία, εκεί που αν έκαναν μία και μόνη αριθμητική πράξη θα εννοούσαν το γελοίο του πράγματος. Για να μη μιλήσει κανείς για αυτή την ανύπαρκτη Ομάδα Έψιλον που και καλά δρα ως φανταστική μυστική οργάνωση αποτελούμενη από εγχώριους και ξένους φιλέλληνες επιστήμονες, ερευνητές, χαρδαβέληδες, καθηγητές, επιχειρηματίες και πολιτικούς, με θέμα την αναζωπύρωση των ιδεωδών του έθνους –του ελληνικού βεβαίως βεβαίως. Κάτι ανάμεσα στη μασονία του φαφλατισμού και την ξεκατινιασμένη θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφορεί στη μικρόνοη Ελλάδα περίπου από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ηθικό δίδαγμα είναι πως ό,τι λάμπει στο pc σου δεν είναι αλήθεια. Μάλιστα έχει υπολογιστεί πως περισσότερο από το 70% των πληροφοριών που συνολικά αποτελούν καταιγιστικό data του Internet, είναι junk, είναι σκουπιδαριό. Μελέτη για το 2007 έδειξε πως το 95% των σταλμένων emails ήταν σκαρταδούρα. Προσεκτικοί λοιπόν, με ποιους μιλάμε, τι λέμε, ποιους αντιγράφουμε, και τι διαδίδουμε. Είναι πανεύκολο η σαχλαμάρα να γίνει βοή αϋπνίας, και το e-ράδιο αρβύλα να μας παρασύρει στον αντίθετο δρόμο από εκείνον της έγκυρης πληροφόρησης που ψάχνουμε.

xartografos

Advertisements
This entry was posted in ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s