75. Καληνύχτα Elisabeth

Το αμερικανικό σινεμά είναι μια τεράστια βιομηχανία, ένα σύμπαν με τρελούς κύκλους εργασιών, ένα εργαστήριο ονείρων, μύθων, ειδώλων, ματαιοδοξίας. Ένα πάρτυ ιδιότροπων ανθρώπων σε σκοτεινές αίθουσες όπου δισεκατομμύρια δολλάρια ρέουν, ανεμίζουν, παιρνούν από μπροστά σου, χάνονται και ίσως ξαναμεφανίζονται. Από σήμερα είναι τραγικά φτωχότερο, αφού τα υπέροχα μάτια της Ελίζαμπεθ Τέιλορ έκλεισαν για πάντα.

Προσωπικά δεν με έπεισε κάπως, με το ταλέντο της δεν συναντηθήκαμε ποτέ σε κάποια σειρά καθισμάτων κόντρα στο λευκό πανί, είχε όμως ένα χρώμα το βλέμα της που ομολογώ μέσα στην ανειδικότητα μου, δεν το ξανασυνάντησα ever.

Παντρεύτηκε 8 φορές με 7 άνδρες (τον Ριτσαρντ Μπάρτον τον στέφθηκε δις), απέκτησε χαώδη πλούτη, ο πατέρας της ήταν έμπορος έργων τέχνης κι η μητέρα της ηθοποιός. Ήδη από τα 9 της πρωτοέπαιξε στο σινεμά, ένα κορίτσι που διδάχθηκε μπαλέτο και πιάνο. Από τις δεκάδες ταινίες της θα μπορούσε κανείς να συγκρατήσει τους ρόλους στην «Κλεοπάτρα» και στο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», αλλά εδώ οι ιστορικοί του κινηματογράφου θα έχουν πολλά να διηγηθούν και να αντιγνωμήσουν.

Το 1999 το θρυλικό American Film Institute την συμπεριέλαβε σε περίοπτη θέση μεταξύ των ανυπέρβλητων θρύλων όλων των εποχών. Η πλήρης λίστα των ινδαλμάτων παρατίθεται αμέσως πιο κάτω, και συμφωνείτε ή όχι, επηρέασαν πολλές προσωπικές στιγμές μας ταξιδιών του νου μας. Συγκινηθήκαμε κι ας ξέραμε το ψέμα, συμπονούσαμε τον πάσχοντα κι ας γνωρίζαμε την αναλήθεια, ερωτευτήκαμε, δακρύσαμε, οργιστήκαμε, φοβηθήκαμε, ανατριχιάσαμε, ξεσηκωθήκαμε γενναιότεροι μαζί τους.

Την κατάταξη με τους υπέρλαμπρους αστέρες του συστήματος διασκέδασης, είναι -αλήθεια- να την κλαις. Νομίζω πως όλοι τους τελικά, όλοι τους, για πολύ λίγα, έχασαν πάρα πολλά, αν όχι όλα. Κέρδισαν απίθανη δημοσιότητα, εξωφρενική ευμάρεια, πλανητική αναγνωρισιμότητα, μια ζωή φαινομενικά χρυσαφένια. Εντούτοις, απώλεσαν για χάρη μας και για τις φενάκες της φιλαρέσκης αυταπάτης τους, την ομορφιά της καθημερινότητας,  δεν μοιράστηκαν την τρυφερότητα μιας ήσυχης ζωής. Τελικά ούτε την υγεία τους περιέσωσαν, οι περισσότεροι με ψυχοφάρμακα κρατιόντουσαν όρθιοι στο τέλος. Ο δρόμος τους δεν είχε επιστροφή από κάποια στιγμή και μετά, τον ακολούθησαν και χάθηκε η αληθινή τους ζωή, η μία και μόνη, σαν λαμπρό μπουκέτο πυροτεχνήματα των αναμνήσεων μας. Ανεξαργύρωτα στο φινάλε της αυλαίας, θυσιάστηκαν απολαμβάνοντας την καταδίκη των μαικήνων. Κι ίσως δεν είχαν έναν, κανέναν άνθρωπο ποτέ, να τους πει μια αληθινή ζεστή καληνύχτα.

↓ ΑΝΔΡΕΣ↓ #↓ ΓΥΝΑΙΚΕΣ↓
1. Humphrey Bogart 1. Katharine Hepburn
2. Cary Grant 2. Bette Davis
3. James Stewart 3. Audrey Hepburn
4. Marlon Brando 4. Ingrid Bergman
5. Fred Astaire 5. Greta Garbo
6. Henry Fonda 6. Marilyn Monroe
7. Clark Gable 7. Elizabeth Taylor
8. James Cagney 8. Judy Garland
9. Spencer Tracy 9. Marlene Dietrich
10. Charlie Chaplin 10. Joan Crawford
11. Gary Cooper 11. Barbara Stanwyck
12. Gregory Peck 12. Claudette Colbert
13. John Wayne 13. Grace Kelly
14. Laurence Olivier 14. Ginger Rogers
15. Gene Kelly 15. Mae West
16. Orson Welles 16. Vivien Leigh
17. Kirk Douglas 17. Lillian Gish
18. James Dean 18. Shirley Temple
19. Burt Lancaster 19. Rita Hayworth
20. The Marx Brothers 20. Lauren Bacall
21. Buster Keaton 21. Sophia Loren
22. Sidney Poitier 22. Jean Harlow
23. Robert Mitchum 23. Carole Lombard
24. Edward G. Robinson 24. Mary Pickford
25. William Holden 25. Ava Gardner
Advertisements
This entry was posted in ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s