69. Οι πενήντα της Φουκουσίμα

Μάθημα ανατομίας του Δρ. Τουλπ, 1632 Ρέμπραντ, Λάδι σε μουσαμά, 169,5x216,5 εκ., Χάγη, Mauritshuis.

Μια φούχτα άνθρωποι, τεχνικοί και εργάτες, είναι οι μόνοι 50 που έμεναν μέχρι την Τετάρτη 16.3.11 στον πυρηνικό σταθμό Daiichi στη Φουκουσίμα.  Στις σάρκες τους θα γίνονται για χρόνια μαθήματα ανατομίας, θα αντλούμε πληροφορίες από τα ολοζώντανα πειράματα θανάτου, θα βελτιώνουμε τις υδρογονοβόμβες υπέρ των ειρηνιστών και των πολεμοκάπηλων ώστε να εκπληρωθεί και η προφητεία του Albert Einstein : «Δεν ξέρω πώς θα γίνει ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος, σίγουρα όμως ο 4ος θα γίνει με πέτρες και ξύλα»

Δίνουν την τελευταία μάχη για την αξιοπρέπεια της χώρας τους, είναι απολύτως βέβαιον πως κάνουν ένα σιωπηλό, αργό χαρακίρι χάριν της ανθρωπότητας και του αυτοκράτορα, για την περίπτωση αποφυγής μιας περαιτέρω καταστροφής. Ούτε σε ταινίες δεν έχουμε δει τέτοιο μυθώδη αλτρουϊσμό, τέτοιο πείσμα στην ιδέα και την αγάπη τού «Εμείς».

Έρπουν στο απόλυτα δηλητηριώδες σκοτάδι με τους φακούς τους, σε διαδρόμους μολυσμένους και τερατώδεις, ντυμένοι με ανίσχυρες στολές απέναντι στο φρικώδες τέρας, με αναπνευστήρες που τους κάνουν έτσι ή αλλιώς δυσκίνητους, υπό θερμοκρασίες ακατάγραπτες για τη δημοσιότητα, η αόρατη ποινή ζωής παντού. Πότε-πότε οι εκρήξεις υδρογόνου κάνουν την ατμόσφαιρα κολασμένη. Αντλούν θαλασσινό νερό για να ψύχουν την καρδιά του αντιδραστήρα. Ο ραδιενεργός ατμός αποθάρρυνε την πρόσληψη άλλων 50. Λένε ότι εναποτίθεται πάνω τους 5 φόρες πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό ραδιενέργειας, αλλά στοίχημα δεν βάζει κανείς από τους έξω ασφαλείς με τα κομπιουτεράκια… Ήδη καμιά 30 εργαζόμενοι νοσηλεύονται.

Οι προγενέστεροι εθελόθυτοι του Τσέρνομπιλ μέτρησαν τις πληγές του στωικά. Μέσα σε τρεις μήνες, 28 από αυτούς πέθαναν από την έκθεση σε ακτινοβολία, άλλοι 19 από λοιμώξεις και ακόμη 106 επέζησαν με τρομακτικά προβλήματα όρασης, εγκαυμάτων, λευχαιμιών. Εκατομμύρια υποφέρουν ακόμη, γενεές πολλές θα μεταφέρεται το στίγμα, δισεκατομμύρια άλλοι σώθηκαν από τα χέρια τους. Η Tokyo Electric έχει αρνηθεί να αποκαλύψει τα ονόματα ή οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες σχετικά με τους 50 εργαζόμενους που έμειναν πίσω, ούτε πώς ανακουφίζονται στα μεσοδιαστήματα.

Η τσιμεντένια σαρκοφάγος που ήδη σχεδιάζεται ίσως κλείσει μέσα της και τα χρυσάνθεμα της ελπίδας που έσπειρε η αυτοθυσία αυτών των άγνωστων ηρώων. Εξάλλου έτσι περπάτησε ανέκαθεν η ανθρωπότητα, με αθόρυβες καταργήσεις του Εγώ, κάποιων ρομαντικών, κάποιων γενναίων, που λίγα (ή τίποτα) θα μάθουμε για τις προσωπικές τους ιστορίες

xartografos

Advertisements
This entry was posted in ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s