48. Πού χάθηκε ένας Μάρκος Αυρήλιος σήμερα ?

Ο Μάρκος Αυρήλιος (Marcus Aurelius Antoninus 121-180 μ.Χ.) γοητευμένος ήδη στα 12 του από την ηθική της στωϊκής φιλοσοφίας, ήταν ένας φιλόσοφος της ζωής που για είκοσι χρόνια αποτέλεσε τον τελευταίο ισχυρό αυτοκράτορα του αρχαίου κόσμου. Καίσαρας στα 18 του, αργότερα συναύγουστος με τον Αντωνίνο Πίο, και το 161 αυτοκράτορας. Γαλήνιος, ανεξίκακος, δίκαιος, διοίκησε με ήθος και διαμόρφωσε μιαν αντίληψη ίσης αντιμετώπισης των πολιτών με επίκεντρο τον Άνθρωπο : Σύστησε ταμείο για τις κηδείες των απόρων, ανέδειξε σε κακούργημα το φόνο δούλων, περιόρισε την πορνεία, απαγόρευσε σωματικές τιμωρίες, καθιέρωσε την έννοια του ληξιαρχείου, εφάρμοσε σε όλη την αυτοκρατορία τον επισιτισμό εξαλείφοντας ολοσχερώς τους λιμούς, κυνήγησε τους συκοφάντες.

Επηρεασμένος κυρίως από τον Επίκτητο, όσο ήταν αυτοκράτορας εξέδωσε 12 βιβλία («Τα Ες Εαυτόν») όπου με χαρά θέτει στην προμετωπίδα των συμπεριφορών την πραότητα, τη φιλανθρωπία, την ανεκτικότητα. Με απαράμιλλη ανδρεία ανταπεξήλθε θυελλώδεις βαρβαρικές επιδρομές, αντιμετώπιζε τους ηττημένους με ευγένεια ψυχής και δεν παρέλειψε να ταξιδεύει. Επισκέφθηκε τα 4 μεγάλα φιλοσοφικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, δηλαδή την Αντιόχεια, την Αλεξάνδρεια, την Σμύρνη και την Αθήνα, όπου και μυήθηκε στα Ελευσίνια Μυστήρια. O εστεμμένος φιλόσοφος κατά Πλωρίτη υπήρξε ένας μόνος αυτάρκης εν μέσω απείρων εχθρών, ανάξιων ή φαύλων συνανθρώπων αλλά και προδοτών. Προτίμησε την Ελληνική ως γλώσσα τον στοχασμών του για να αποφύγει τον υπέρμετρο ρητορισμό των ημερών του.

* “Μην ενεργείς δίχως την θέλησή σου, δίχως το πνεύμα της κοινής ωφελείας, δίχως συγκρότηση ή από αντίδραση. Μην προσπαθείς να κάνεις πιο όμορφη την σκέψη σου με ψεύτικα στολίδια ή πολυλογίες και μην καταπιάνεσαι με τα πάντα. Ο Θεός που είναι μέσα σου, ας είναι ο προστάτης ενός όντος αρσενικού, μεστωμένου, πολιτικού, πολιτισμένου, αρχοντικού και συγκροτημένου, ωσάν εκείνον που περιμένει ήρεμα τη λήξη του βίου, δίχως να χρειάζεται με όρκους να το αποδείξει. Διότι όρθιος πρέπει να στέκεις, όχι ορθωμένος από τους άλλους

* “Σε δύο πράγματα πρέπει να έχεις διαρκή ετοιμότητα 1. στο να πράττεις μόνο εκείνα που σου εμπνέει η λογική με σκοπό την ωφέλεια των ανθρώπων, και 2. στο να είσαι ικανός να μεταβάλλεις τη γνώμη σου αν τυχόν βρεθεί κανείς και σε διορθώσει ή να σε βγάλει από κάποια προκατάληψη, και αυτό με γνώμονα το αν προάγεται η δικαιοσύνη και η κοινή ωφέλεια και όχι αν κάτι εφάνη ευχάριστο ή ένδοξο».

Κάθε δυστυχής σύγκριση με σημερινούς ηγέτες των λαών αποβαίνει μοιραία, έως θλιπτική. Επικράτησε η έκρηξη των

Διάσκεψη για την ειρήνη των εθνών, με σύγχρονες προτάσεις

ισχυρών, οι σιδερόφρακτοι μύες των ατάλαντων, οι μετριότητες των ευνοημένων. Παλεύουν σαν κτήνη να μείνουν απλώς στους θώκους, ηδονισμένοι από την επιβολή και την εξουσία. Οι πολιτισμοί μας λησμόνησαν τον άνθρωπο, εξύψωσαν την εξειδικευμένη γνώση ως τάχα παιδεία, ποδοπάτησαν το περιβάλλον αφρόνως, έφεραν στο επίκεντρο την απληστία του χρήματος και μεταφράζουν την ανάπτυξη αποκλειστικά σαν μετοχικά μερίδια των αγορών. Φίλοι, είμαστε μόνοι και ακέφαλοι. Δεν είμαστε όμως λίγοι

www,xartografos.wordpress.com

 

 

Advertisements
This entry was posted in Μάρκος Αυρήλιος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s