45. Ομοφυλόφιλοι και ένοπλοι στο Χάρβαρντ ; Ακούω ιδέες

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις παρυφές της Βοστώνης ΗΠΑ είναι μεταξύ των δύο καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον κόσμο εδώ και μία πεντηκονταετία τουλάχιστον. Ιδρύθηκε το 1636 με τις συνεισφορές και του πάστορα Τζον Χάρβαρντ, έκτοτε δε αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και παραγωγής υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών. Πρωθυπουργοί και βασιλιάδες, υπουργοί και δικτάτορες, τραπεζίτες και στρατηγοί έχουν φοιτήσει στις αίθουσες του. Πρόσφατα ανέκυψαν δύο ζητήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα όλης της Αμερικής που κορυφαία βρίσκονται στην καυτή επικαιρότητα των νεολαιίστικων θεμάτων με αντιπαραθέσεις, αμφιγνωμίες και έντονες αντιδράσεις.

Α) Το κρατικό πρόγραμμα ROTC προσφέρει πανεπιστημιακές υποτροφίες για την παραγωγή ένστολων στελεχών όλων των στρατιωτικών σωμάτων εστιάζοντας στην παραγωγή ηγεσίας, στο στρατηγικό σχεδιασμό και την επαγγελματική δεοντολογία. Το Χάρβαρντ αρνείται επίμονα τους σπουδαστές τέτοιων προγραμμάτων, μια κόντρα που κρατάει περίπου 40 χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις της χώρας.

Β) Μεταξύ των στρατιωτικών κύκλων των ΗΠΑ ο όρος DADT (Don’t Ask, Don’t Tell) αναφέρεται στο δικαίωμα των ομοφυλόφιλων και όσων έχουν γενετήσιες ιδιοτροπίες να μην αποκαλύπτουν τις προτιμήσεις του ούτε να δύνανται να ερωτηθούν για αυτές. Ήδη το 2010 ψηφίστηκε η κατάργησή του και αναμένεται η έγκριση του Ομπάμα για την εφαρμογή του.

Είναι απίστευτο πόσες συζητήσεις έχει προκαλέσει το δίδυμο των ως άνω προβλημάτων, ομιλίες, δημοσιεύσεις, γεμάτα αμφιθέατρα με καυτούς ρήτορες, συναυλίες διαμαρτυρίας, φοιτητικές εφημερίδες, μέχρι και θέματα διδακτορικών διατριβών αποτέλεσαν. Ωστόσο κανείς δεν έσπασε υπολογιστές, δεν έκαψε αίθουσες, δεν έγραψε στους τοίχους, κανείς δεν ζύγισε ή υποτίμησε το αυτονόητο άσυλο ιδεών. Κανείς δεν έκανε πορεία για να θανατώσει τους ρυθμούς της πόλης, δεν πέταξε μολότωφ, δεν κατέλαβε τουριστικά σημεία.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης 17.2.11, στην αίθουσα Lowell House Junior οι ηγεσίες των πολιτικών νεολαιών αντιπαρατίθενται με πάθος.

Ακόμη κι αν λέγαμε πως το Χάρβαρντ είναι μια πλανητική ελίτ, ένα ζων μνημείο του  καθωσπρεπισμού και του φλέγματος, εντούτοις : Οι νεαροί σπουδαστές του είναι κι αυτοί 20-25 χρονών, είναι επαναστατικοί και παγκόσμιοι, τρέχει στις φλέβες τους θρησκευτικός φανατισμός, κλωτσά η καρδιά από νεανική αντίδραση, χλιμιντρίζουν τα άλογα της διεκδίκησης. Γενναία όμως, με επιχειρήματα όχι με κουκούλες, με προτάσεις όχι με σκισμένες σημαίες, με αυθεντική ποιότητα όχι με καραγκιόζικη ευτέλεια του ανατολίτη γυφτόμαγκα που τα κάνει λίμπα και φεύγει κύριος.

www.xartografos.wordpress.com

ΥΓ. Δίνω με την ευκαιρία μία εξήγηση στους φίλους που ρωτούν για τη φωτό στην κορυφή της αρχικής σελίδας. Ναι όντως, είναι η Harvard Yard, η κεντρική πλατεία του πανεπιστημίου. Δυστυχώς μόνον για καφέ βρέθηκα, και έμπνευση…

This entry was posted in ΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ, ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Bookmark the permalink.

3 Responses to 45. Ομοφυλόφιλοι και ένοπλοι στο Χάρβαρντ ; Ακούω ιδέες

  1. Ο/Η anonymous λέει:

    Navy ROTC is returning to Harvard this year, after Don’t Ask Don’t Tell expired. Proof that it was simply a matter of Harvard’s (sound) anti-discrimination policy and not a spite with the nation’s armed forces.

    • Ο/Η pigpanther λέει:

      Thank you for the interest in my post. The arrows were towards the greek institutions -actually the local students. Please confirm whether or not 1. ROTC existed in Harvard the last four decades, 2. Obama has signed the expiration of DADT already. Greek would help me more, but anyhow thanks for commenting

      • Ο/Η anonymous λέει:

        Και στα ελληνικά…
        Το Don’t Ask Don’t Tell καταργήθηκε το Δεκέμβρη του 2010. Εδώ το σχετικό link από τους ΝΥ Times: http://www.nytimes.com/2010/12/23/us/politics/23military.html?_r=1

        Το πανεπιστήμιο είχε καταργήσει την επίσημη σχέση του με τα ROTC το 1969 νομίζω, μετά από τη διάσημη κατάληψη του Harvard Hall, του διοικητικού κέντρου της FAS (Faculty of Arts and Sciences). Ένα από τα αιτήματα των φοιτητών ήταν η κατάργηση των ROTC (άλλο ένα που πέτυχε ήταν η δημιουργία σχολής Αφροαμερικανικών σπουδών).
        Στην πράξη, οι προπτυχιακοί φοιτητές του Χάρβαρντ μπορούσαν να παίρνουν ROTC scholarships και να συμμετέχουν στις εργασίες των ROTC στο MIT, το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά.

        Πριν περίπου μία εβδομάδα, φίλοι και απόφοιτοι του πανεπιστημίου λάβαμε σχετική ενημέρωση ότι το πανεπιστήμιο θα ξαναδεχτεί το Navy ROTC, αν και δε γνωρίζω αν θα αναγνωρίζονται τα μαθήματα που παίρνουν εκεί οι φοιτητές για credit. Εδώ το σχετικό λινκ: http://news.harvard.edu/gazette/story/2011/03/signing-ceremony-welcomes-rotc/

        All best

Σχολιάστε