43. Οι Έλληνες ιθαγενείς στην αναμονή

“…Ο πλοίαρχος Ντιέγκο ντε Αγκουέρο, ο πατέρας μου, που ο Θεός ας αναπαύει την ψυχή του, ήταν ένας από εκείνους που εξασφάλισαν την κατάκτηση, τον εποικισμό, και την προστασία του Περού. Συνέβαλε όπως μπορούσε στο να διατηρηθούν οι κατακτήσεις στην υπηρεσία της μεγαλειότητάς Σας και του βασιλικού στέμματος της Ισπανίας. Εκπλήρωσε τα καθήκοντα που του ανέθεσε ο μαρκήσιος Φρανθίσκο Πιζάρο διοικητής των επαρχιών και ενήργησε πάντα με καλή πίστη  πιστεύοντας ότι οι κατακτήσεις ήταν νόμιμες και ότι τα κέρδη που του απέφεραν ήταν θεμιτά.

Ωστόσο θεωρώ ότι ο πατέρας μου υπέχει ευθύνη και υποχρέωση τόσο επειδή δεν σεβάστηκε το νόμο αδικαιολόγητα για τις πράξεις του, όσο και γιατί παρασύρθηκε σε ορισμένες καταχρήσεις εξουσίας, κακομεταχειριζόμενος τους ιθαγενείς κι απογυμνώνοντάς τους ανάρμοστα από διάφορα αγαθά με διάφορους τρόπους.

Γι’ αυτό εγώ που είμαι γιός του είμαι υποχρεωμένος να ξαλαφρώσω τη συνείδησή μου. Θέλοντας να επανορθώσω να εξαλείψω και να αποζημιώσω όλες αυτές τις αδικίες για το καλό της ψυχής του, προσπάθησα να μάθω με ασφαλή τρόπο το ύψος του ποσού όσων οφείλονται από τις πιο πάνω αιτίες. Όπως με πληροφόρησαν εκείνοι που έλαβαν μέρος με τον πατέρα μου στην  κατάκτηση ανέρχονται περίπου σε τέσσερις χιλιάδες πέσος. Αποφάσισα λοιπόν τα αγαθά που άφησε ο πατέρας μου και που κληρονόμησα, να αποδοθούν στους Ινδιάνους…

Allesandro d’ Aguero

Επιστολή προς τον βασιλέα της Ισπανίας Felipe II de Habsburgo.

23 Μαρτίου 1560

Οι Έλληνες ιθαγενείς άραγε θα βρουν ποτέ ένα γιό κυβερνήτη να τολμήσει κάτι ανάλογο, κι ας πέρασαν καμιά 500αριά χρόνια από την κίνηση του Alessandro ? Πόσο πιο βαθιά νυχτωμένοι είμαστε για να ανεχόμαστε τη συνεχιζόμενη κατάκτηση, την οικογενειακή δυνάστευση και το έλλειμμα συνείδησης ? Ως πότε ρε παιδιά, τι διάολο μας λείπει ?

http://www.xartografos.wordpress.com

Advertisements
This entry was posted in ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ. Bookmark the permalink.

One Response to 43. Οι Έλληνες ιθαγενείς στην αναμονή

  1. Ο/Η Η Κακιά λέει:

    Το θέμα είναι πως και μαϊμούδες να μας κάνουν, πάλι εμείς ως ζώα τους ίδιους θα ψηφιζουμε. Ποιος Πιζάρο τώρα και ποιός Ντ’ αγκουέρο… Μακριά το πάς χαρτογράφε… Βλέπω π.χ. Ροντούλη κι αγαλλιάζει το πνεύμα μου εκπρόσωπο ποιότητας να ρυθμίζει τις τύχες των παιδιών μας …! Βλέπω Γιωργάκη και λέω να λεβέντης για να γίνει διευθυντής…!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s