32. Συνταγές μαγειρικής και Σύνταγμα

Σκηνή από την υπογραφή του Συντάγματος, H.C.Christy. 1940, Καπιτώλιο

Με κάποιον ειρωνικό τρόπο έπεσα πάνω στο Αμερικανικό Σύνταγμα και ξεφύλλισα τα ελεύθερα άρθρα του. Δεν με δέρνει ο παραμικρός  ξενομανιοκαταθλιπτισμός, όμως το καλό να λέγεται που λέει κι ο γιος μου. Τώρα πώς κατάφερε αυτό το νεότατο μωσαϊκό εθνοτήτων να απολαμβάνει σήμερα το αρχαιότερο (Φιλαδέλφεια, 1787) σύνταγμα του πλανήτη μένει να το απαντήσουν οι ειδικοί των πολιτειακών αυγολέμονων.

Με 7 άρθρα και 27 προσθήκες, το όλον 34 στιβαρές αρχές θεσμικής χαρτογράφησης, οι αμερικανοί μπορούν να καμαρώνουν για τούτη την αφετηρία των επιτευγμάτων τους, μια crème de la crème του νομικού μινιμαλισμού. Ο τοπογράφος Τζώρτζ Ουάσινγκτον που η ζωή τα έφερε να αποτελεί το μνημειωδέστερο πρόσωπο της ιστορίας τους, ήταν ο κεντρικός συντάκτης του απολαυστικού κειμένου. Άνθρωπος ευφυής, ανδρείος, δίκαιος, μετά το θάνατό του ο Ναπολέων κήρυξε δεκαήμερο πένθος σε όλη τη Γαλλία ενώ χιλιάδες αμερικανοί φορούσαν μαύρα για μήνες κι αρνούνταν να σιτιστούν. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και δεν ανήκε σε κανένα κόμμα. Έλπιζε να μείνει η χώρα του μακριά από παραταξιακά παιγνίδια που οδηγούν σε φαύλες συγκρούσεις, αλλά βεβαίως διαψεύσθηκε. Μαζί του κι εμείς που ο δικομματισμός κυρίως, αλλά βεβαίως και η κάθε μικροπολιτική ιδιοτέλεια έχουν φέρει την πατρίδα μας παγιδευμένη σε στομωμένα κουζινομάχαιρα εις χείρας κωφών. Αναδείχθηκαν οι chef της ρητορικής δημαγωγίας και χάθηκαν οι δάσκαλοι της ελληνικής παιδείας.

Το σύνταγμά μας έχει τετραπλάσια άρθρα και ισχύ γεμάτη θλιβερά ερωτηματικά. Ακούω πολλούς, και μεταξύ τους το σοφό των ημερών μας Χρήστο Γιανναρά, να αξιώνουν νέο Σύνταγμα για το κράτος. Φοβάμαι πως αν δεν αλλάξει νοοτροπία ο μέσος πολίτης, με ραγδαίο τρόπο, καμία συντακτική συνέλευση δεν μας σώζει. Η όποια πολιτική συγκυρία θα τύχει εκμετάλλευσης από τα μειράκια της βουλής και θα μετατρέψει τον θεμελιακό νόμο σε μαγειρικό εγχειρίδιο. Αν δεν αλλάξουν οι θεσμοί στο Προεδρικότερο και η δημοκρατία μας στο Αμεσότερο, θα μένουμε στα αζήτητα ράφια της ευρωπαϊκής κουζίνας, εμείς να σκοτωνόμαστε για μια πρέζα μοσχοκάρυδο κι οι γείτονες να μας υποτιμούν σαν ξινισμένη πουτίγκα.

Σίγουρα θα είναι μια νέα αρχή, αναφανδόν ο ελάχιστος τη στηρίζω –δεν έχουμε δα πολλές λύσεις ανάστασης. Μη λησμονήσουμε όμως την απαραίτητη essence όταν θα την ζυμώνουμε, την αγνή Φιλοπατρία. Οι τύχες να ανατεθούν άμποτε στους ικανούς και η εμπιστοσύνη μας στους εκλεκτούς. Καθώς έλεγε κι ο Τζώρτζ Ουάσινγκτον : Ας είσαι ευγενικός με όλους αλλά οικείος με ολίγους. Κι αυτοί οι λίγοι να εξεταστούν καλά πριν τους χαρίσεις την εμπιστοσύνη σου (Be courteous to all, but intimate with few, and let those few be well tried before you give them your confidence)

xartografos

Advertisements
This entry was posted in ΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Bookmark the permalink.

3 Responses to 32. Συνταγές μαγειρικής και Σύνταγμα

 1. Ο/Η θρυαλλίδα λέει:

  …φταίει αλήθεια ότι τα άρθρα του Συντάγματος μας είναι 120 και όχι 34?νομίζω πως το Σύνταγμά μας προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και εγγυάται την τήρηση αυτών.Κατά πόσο όμως ο κοινοβουλευτικός και δημόσιος έλεγχος από τα αρμόδια όργανα, η δικαστική εξουσία και ο κάθε Έλληνας τελικά εγγυόνται την τήρηση αυτού εφαρμόζοντας τις διατάξεις του σε κάθε πτυχή του δημόσιου και ιδιωτικού βίου?
  Νιώθω περήφανη για εμάς όταν ξέρω πως κάθε Έλληνας ως άνθρωπος είναι περήφανος , φιλότιμος , φιλόξενος , εργατικός και έτοιμος να επαναστατήσει όταν του κλέβει κανείς ελευθερία και δημοκρατία, αν μη τι άλλο η ιστορία μας το έχει επιβεβαιώσει όχι λίγες φορές. Και περιμένω ως σαν πιστή Πηνελόπη αυτός ο Έλληνας σε όποια θέση κ αν βρίσκεται, από το περίπτερο της γειτονιάς μου, το ιδιαίτερο γραφείο ενός Υπουργού, την δικαστική αίθουσα ως τα έδρανα του κοινοβουλείου ή οπου αλλού να σεβαστεί το δημοκρατικό μας πολίτευμα και να τηρεί και να εφαρμόζει το Σύνταγμα, ναι αυτό το Σύνταγμα που ακόμη και αν επιδέχεται βελτίωση σε κάποιες διατάξεις του κατοχυρώνει τα ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματα.
  ..γιατί όταν ο Οδυσσέας επιστρέψει σπίτι του θέλω να βρει ξανά την ζεστασιά και θαλπωρή που άφησε …..!

  • Ο/Η pigpanther λέει:

   Φταίει Θρυαλλίδα. ΦΤΑΙΕΙ ! Και πίστεψε με, δεν χανόμαστε στους αριθμούς. Φταίει γιατί δεν έχει καμία πρόβλεψη πώς θα προστατευθούμε από τον προσκυνημένο Δικαστή (η προβλεφθείσα Εξουσία του είναι συνταγματικώς ανέλεγκτη). Κι απονθρασύνθηκαν οι ψοφοδεείς.
   Φταίει γιατί χρειάστηκαν 120τόσα άρθρα και καμιά 20αρια επεξηγήσεις για να δομηθούν οι νωχέλειες και όχι οι υγείς εκρήξεις της δημοκρατίας. Αν δεν έφταιγαν, αν ήταν ανάγκη ζωής τα 120τόσα, τότε εκείνοι με τα 34 θα ήταν κουτσοί και ολιγοφρενείς -δεν είναι όμως !
   Φταίει γιατί ο κύκλος των προβλέψεών του περί εμμέσου δημοκρατίας έχει αμβλυνθεί τόσο που παραμορφώθηκε. Στο υπάρχον τοπίο η αποστολή του Σ ολοκληρώνεται και πρέπει να το ξανασκεφτούμε δυστυχώς εκ βάθρων.
   Φταίει γιατί καλλιέργησε με την ανοχή του μια τερατώδη γραφειοκρατία, μια νομικίστικη λαβυρυνθιάδα, μια απάνθρωπη θεοποίηση του Συστήματος όπου ο μέσος έλληνας κοιτά αποσβωλομένος, στα χαμένα, και αναρωτιέται εγώ τα αποφάσισα αυτά τα εκτρώματα ?
   Το Σύνταγμα μονολεκτικά όφειλε να δίνει συνταταγμένες, να χαράζει αρχές, να περικλείει ένα «Πιστεύω…¨λόγου χάριν, να εμπνέει σεβασμό και να τηρείται έως κυττάρου από όλους. Καταφέραμε και το εκφυλίσαμε σε ένα νομικολατρικό υποκατάστατο, αντί να είναι μια δεύτερη γαλανόλευκη αναφοράς

 2. Το Σύνταγμα είναι έτσι δομημένο ούτως ώστε να προφυλάσσει τυπικά τον Ε΄΄ληνα πολίτη , αλλά να αφήνει τεράστια παράθυρα για κατάχρηση εξουσίας των λίγων ένταντι των πολλών.
  Από τη στιγμή που το Σύνταγμα δεν επιβάλλει ισονομία για όλους τους Έλληνες πολίτες, παύει να είναι δημοκρατικό.
  Χρειάζεται αλλαγή Συντάγματος προς το «αμεσοδημοκρατικό». Τώρα πια οι συνθήκες είναι ώριμες για λάτι τέτοιο και η τεχνολογία βοηθός σε αυτό το όραμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s