24. Ωραίο και Υπέροχο Σέλι

Χιονίζει τούτη την ώρα στο Σέλι
Χαρισματικές χειμερινές συνθήκες θα επικρατούν από αύριο στο χιονοδρομικό του Σελίου  και τουλάχιστον για την προσεχή εβδομάδα όπως δείχνουν τα μετεωρολογικά προγνωστικά συστήματα.  Το Σέλι αναδεικνύεται σε προορισμό μοναδικής ευχαρίστησης και δυναμικής θελκτικότητας, όπως ανέκαθεν το ονειρευόμασταν. Πρόσβαση ακώλυτη και ρομαντική, χιόνωση άνω των 30 εκατοστών σε όλα τα μήκη και πλάτη προσφερόμενο για ski – snowboard – περίπατο – παιχνίδια, χιονόστρωση που αγγίζει τα όρια της υπερβολής σε ποιότητα, θερμοκρασίες ήπιες με ανέμους χαμηλούς, καιρός αίθριος και ανέφελος με έναν ήλιο που λαμποκοπά, επισκέπτες πρόσχαροι πάσης ηλικίας, προσφερόμενες υπηρεσίες στο καλύτερο δυνατόν μέτρο, φιλικό περιβάλλον ευγένειας και αναζωογονητικής διασκέδασης.
Πώς να μην παρασυρθείς από τα λόγια του Ευαγ. Παπανούτσου ανατρέχοντας στην «Αισθητική» του. Δυο φράσεις μόνο :
Η αισθητική αντίληψη τελείται με μία άλλη, ιδιαίτερη «αίσθηση» : Την Αίσθηση του Ωραίου που είναι η έκτη μετά τις άλλες πέντε αισθήσεις μας.
Πρόκειται για μια ανώτερη αντιληπτική ικανότητα όμοια με τις άλλες αισθήσεις που προσφέρει όμως μια ηδονή εντελώς διαφορετική από εκείνη που προέρχεται από τη γνώση των αρχών, την θέαση των αντικειμένων, των αιτίων της ακοής ή της όσφρησης της χρήσης των αντικειμένων όπως η γεύση.
Η ομορφιά, μας κάνει εντύπωση από την πρώτη κιόλας ματιά και η γνώση η πιο τέλεια δεν θα μπορούσε να προσθέσει κάτι σε αυτή την ευχαρίστηση των αναλογιών του Ω ρ α ί ο υ. Το ψυχικό αποτέλεσμα είναι ο πλουτισμός και ο εξαγνισμός, η επίταση και η ανάταση της συγκινησιακής ζωής.
Στη στενή του έννοια το Ω ρ α ί ο είναι η άκρατη χαρά στην απόλαυση μιας μορφής που η οργανική της ενότητα, η αρμονία των μελών της εγγράφεται στην αντίληψή μας. Κι αν θέλαμε στα πλαίσια της αισθητικής κάθαρσης να κατατάξουμε τις αισθητικές κατηγορίες όπως ο Edmund Burke, πρώτη έρχεται εκείνη του Υ π έ ρ ο χ ο υ :  Στην αντίληψή του κυριαρχεί η έκπληξη και το δέος. Ένα άπειρο μέγεθος, μία άπειρη δύναμη προαγωγής της ζωής, μια ελεύθερη ενέργεια.  Το Υ π έ ρ ο χ ο μας έλκει με το χαρακτηριστικό του γνώρισμα που είναι χωρίς αμφιβολία το μέγεθος. Το υπέροχο αντικείμενο έχει έκταση, όγκο, δύναμη, βάρος ασύγκριτα μεγάλο για τα κοινά ανθρώπινα μέτρα.
Το Υ π έ ρ ο χ ο επιβάλλεται με την ποσότητα, την έκταση και την ένταση, καταλήγοντας με μιαν ευχάριστη διέγερση και με το παιχνίδισμα της φαντασίας.
Μιλάμε πάντα για το δικό μας Ωραίο και Υπέροχο Σέλι.
Advertisements
This entry was posted in ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Bookmark the permalink.

2 Responses to 24. Ωραίο και Υπέροχο Σέλι

  1. Ο/Η Dr 3D λέει:

    Τελικά ήσουν απο παλιά ερωτευμένος – τρελαμένος με το Σέλι ή εμείς κάναμε τόσο καλή δουλειά? Αυτό είναι ένα απο τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματά μου.

    Πάμε ψηλά … Σελι-λάτρεις μου!!!

  2. Ο/Η pigpanther λέει:

    Οι γεροντοέρωτες είναι πάντα οι πλέον επικινδυνότεροι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s