17. Αρχάγγελοι Γερμανίας

Η ιστορία κάνει κύκλους, ενώ για κάποιους λαούς κάνει και σπιράλ.

Στην επικαιρότητα προκύπτει μια σειρά άνομων εμπλοκών γερμανικών εταιριών στην διαχείριση του παγκόσμιου χρήματος. Καθώς η Γερμανία κατέφθασε ξανά στο πάγιο, περίπου ανά πεντηκοταετία ραντεβού της να υποδυθεί τον επί Γης αρχάγγελο της ηθικής νομιμότητας, ας φρεσκάρουμε τις μνήμες μας γι’ αυτό το σωτήριο παράκλητο έθνος.

  • Το 843 τα εγγόνια του Καρλομάγνου ιδρύουν το ανατολικό βασίλειο των φράγκων, κι η Δόξα εκκινά στο πλευρό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους με πρώτο αυτοκράτορα τον Όθωνα Α’ (962).
  • Το 1806 ο Ναπολέων γίνεται η αφορμή κι ενώνονται 38 γερμανικά κρατίδια οπότε ιδρύεται η πρώτη Γερμανική ομοσπονδία, όπου Αυστρία κυρίως αλλά και Πρωσία πρωταγωνιστούν.

  • Το 1871 ο Ότο φον Βίσμαρκ γίνεται ο πρώτος καγκελάριος με το motto  Πάντα να προσπαθείς να είσαι ο ένας από τους τρεις σε έναν κόσμο πέντε δυνάμεων.
  • Το 1902 ιδρύεται η εταιρία αυτοκινήτων Mercedes με 36 αυτοκίνητα Ντάϊμλερ 23 ίππων και εμπνευστή τον Εμίλ Γιέλινεκ.
  • Τον Ιούλιο του  1914 μαζί με Οθωμανούς Βούλγαρους και Αυστρούγγρους οι Γερμανοί προκαλούν τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Στην ουσία επρόκειτο για έναν αγώνα δρόμου κόντρα στην Αγγλία σχετικά με την εξασφάλιση του μονοπωλίου των διεθνών αγορών.
  • Τελικά μετά από 8,5 εκατομμύρια νεκρούς στρατιώτες και 56,5 εκατομμύρια νεκρούς αμάχους, την 28 Ιουνίου 1919 υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών με την οποία η Γερμανία υποχρεώθηκε σε αποζημιώσεις 226 δισεκατομ. χρυσών μάρκων για τις καταστροφές που προκάλεσε στη διάρκεια του πολέμου.
  • Ο κόσμος εκβιομηχανίστηκε γοργά κι οι Γερμανοί δυσανεκτούσαν ως απλοί παρατηρητικοί εργάτες. Βαριά θιγμένοι από τους όρους της συνθήκης των Βερσαλλιών, την 1η Σεπτεμβρίου 1939 ξεσπούν ασυγκράτητοι προς τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, εισβάλλοντας στην Πολωνία.

Ο δεξιόστροφος αγκυλωτός σταυρός είναι ιερό σύμβολο του Ινδουϊσμού και πολλών άλλων θρησκειών, ενώ ο Σλήμαν ανακάλυψε ευρήματά του και στην Τροία. Η σύνδεση με το φασισμό ήταν μια ακόμη καπηλεία

 • Στις 30 Απριλίου 1945 ο Χίτλερ αυτοκτονεί και οι διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση, η οποία εκμηδενίζει τη νομική υπόσταση της Γερμανίας ως χώρας. Ο πόλεμος στην Ευρώπη τερματίζεται, ενώ λήγει τελικά με τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας την 2α Σεπτεμβρίου 1945 έπειτα από 55,5 εκατομμύρια νεκρούς.
 • Ήδη από τη δεκαετία ‘90-2000 πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη αφού άλλωστε “θυσίασαν” το μάρκο τους με το ευρώ. Η Ελλάδα το 2002 αγόραζε το ένα μάρκο με 170 δραχμές. Οι Γερμανοί αξίωσαν και πέτυχαν την ισοτιμία 1,95 μάρκα = 1 ευρώ. Οι Έλληνες ανταλλάξαμε τις δραχμές μας με ευρώ προς 340,75 το ένα, το ζήτημα όμως είναι πώς διαχειριστήκαμε εμείς το νέο νόμισμα (ντρεπόμασταν να αφήσουμεμλιγότερο από 1 ευρω πουρμπουάρ…) μέχρι να αντιληφθούμε πως το μπλέ 2οεύρω δεν ήταν δύο κατοστάρικα δραχμές! Εμείς και όλη η ενωμένη Ευρώπη. Οι θυσίες τους έπιασαν τόπο…
 • Σήμερα ως απόλυτοι εκφραστές στη γηραιά ήπειρο της οργανωμένης εργασίας του υγιούς ανταγωνισμού και της έντιμης προόδου θα ηγηθούν της πολιτικής μας απομόνωσης ως αναξιόχρεους, και του οικονομικού μας στραγγαλισμού με κορώνες περί Greek Statistics, περί πολιτικών λαμογιών, περί κράτους φοροκλεπτών, περί ανεκπαίδευτων τεμπέληδων. Εν μέρει δεν έχουν άδικο.

Το ποιοι μιλούν όμως, έχει μερικές φορές σημασία.

Πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens ομολόγησε πως εδώ και έναν τουλάχιστον αιώνα σε 117 κράτη ανά την υφήλιο το 10% των καθαρών της κερδών διοχετευόταν σε δωροδοκίες, μίζες με έξι και επτά μηδενικά,  για να αναλαμβάνονται συγρηματοδοτούμενα έργα. Απ΄ αυτά το 8% πήγαινε σε αξιωματούχους της τοπικής δημόσιας  διοίκησης και το 2% σε πολιτικά χέρια. Μπλεγμένοι φέρονται γερμανικοί κολοσσοί όπως Deutsche telecom, Telefunkern, ABB, Neoplan, Man, Mercedes Daimler,Siemens, Hewlett Packard κι άλλοι κι άλλοι…

Το ανατριχιαστικό δυστύχημα είναι : Τόσα χρόνια δεν βρέθηκε ούτε ένας άξιος έλλην αξιωματούχος δημόσιος υπάλληλος, ούτε ένας εθνοπατέρας πολιτικός να καταγγείλει τις λαμογιές ? Να αρνηθεί ? Να ψελλίσει όχι, ένας, ένας ρε παιδιά ? Ένα χαρακίρι, μια δήλωση ντροπής έστω, κάτι. Αρκούνται τα κομματομοντέλα μας να δείχνουν απορημένα ο ένας τον άλλον…

Το επόμενο τρομακτικό ερώτημα είναι : Τι περιμένουμε ?

Advertisements
This entry was posted in ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ. Bookmark the permalink.

3 Responses to 17. Αρχάγγελοι Γερμανίας

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Το 1939 η ζωή στην Ευρώπη ήταν αναλογικά το ίδιο τρυφηλή κι υπέροχη όπως και μέχρι το 2010 στην Ελλάδα. Ανεμελιά χορτάτη, φιλανθρωπικοί χοροί, μπαλ μασκέ, κουαντρό, μαύρες λιμουζίνες στα πάρτυ, οι νεαροί σε ανοικτά αυτοκίνητα μισομεθυσμένοι να ξενυχτούν με τραγούδια και μπάφους, διαγωνισμοί χορού, τα σπίτια ξεκλείδωτα. Και ξαφνικά μέσα σε 2 χειμώνες ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ : πείνα δυστυχία, λιμός, πόλεμος. Τα ίδια αγόρια και κορίτσια που τους είχαν όλοι ξεγραμμένους, έκαναν αντάρτικες ομάδεςστις κορυφογραμμές, έκαναν ομάδες αντίστασης με Αίγυπτο και Λονδίνο, πολεμούσαν τον σιδερόφρακτο ναζιστή από το βουνό και τα υποβρύχια. Ήταν ο ίδιος ολόϊδιος Γερμανός που είχε αιματοκυλήσει στον 1ο παγκόσμιο τον πλανήτη, είναι ακριβώς ο ίδιος που και τώρα οδηγεί τα πράγματα στην κατά μέτωπο σύγκρουση των λαών. Έξοχο άρθρο προβληματισμού. Συγχαρητήρια για τα υπονοούμενα

 2. Ο/Η Makis Theotokis λέει:

  To άρθρο έχει ανακρίβιες π.χ. η ισοτιμία 1 μάρκο = 1 ευρώ! Στην πραγματικότητα η ισοτιμία ήταν 2 μάρκα = 1 ευρώ! Από κει και πέρα στην ουσία τώρα οι Γερμανοί κάνουν την δουλειά τους σταθερά και μεθοδικά εδώ και δεκάδες χρόνια ίσως και εκαντοντάδες… Εμείς τι κάνουμε πέρα από το να ψελλίζουμε ως μωρές παρθένες…

  • Ο/Η pigpanther λέει:

   Πράγματι, έχεις δίκο, η ισοτιμία ήταν προς 1,95 DM περίπου, όμως τελικά δεν αλλάζει το ζητούμενο. Τώρα, όσο για το θέμα που βάζεις πως «οι Γερμανοί κάνουν μεθοδικά τη δουλειά τους εδώ και δεκάδες χρόνια», ούτε εδώ θα διαφωνήσουμε : Ανοίγουν τον 3ο παγκόσμιο μέσα από ένα ακατανίκητα βουλιμικό DNA επικράτησης. Ωραία δουλειά! Εξάλλου στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα ούτε ο Αδόλφος διέταζε, ούτε ο Γκαίρινγκ προπαγάνδιζε, ήταν απλώς η φύση του σκορπιού! (Διόρθωσα ήδη το σφαλερό αριθμό, κι αν βρίσκεις φάουλ, σε παρακαλώ σφύρα κλέφτικα – ευχαριστώ!)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s